fbpx

header

MATES za Rebelgrade: „Mi se zapravo sve vreme igramo!“

duo-mates-brend-2022

Brend MATES osnovala su dva studenta i kolege sa smera modni dizajn, duo Marko Ilijev i Saša Stević. Ideja o brendu se rodila novembra 2013. godine, ali je zvanično krenuo sa radom oktobra 2014. godine. Tada su se prvi put pojavili na Beogradskoj nedelji mode.

 

Visoku modu i svakodnevni stil iz kolekcije u kolekciju spajaju na njima jedinstven način i do sada nijednom nisu razočarali, već podižu očekivanja modne industrije u Srbiji. Svaka njihova kolekcija je iščekivanija od prethodne.

 

Markovo sklonost ka minimalizmu i Sašina ljubav prema kostimu i harmoniji savremenog i istorijskog odevanja, rezultirali su čistim krojevima začinjenim tipičnim detaljima za Mates.

 

U razgovoru sa Markom i Sašom, dvojcem koji stoji iza branda MATES, smo razgovarali o novoj kolekciji za proleće-leto 2022. Nazvali su je „Jadran“, a ista odiše duhom šezdesetih godina.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MATES (@mates_clothing)

 

Brend MATES je i ovog puta nadmašio sebe i doneo nam modele koji obiluju perjem, vezom i printovima. Inspiraciju su pronašli u staroj Jugoslaviji iz koje uglavnom crpe svoje ideje. Akcenat su stavili na haljine i „klabing“ šezdesetih. Nedavno su spomenuli da su film i muzika tog doba bili pokretači kolekcije, a naročito film „Ljubav i moda“ i garderober Milene Dravić u filmu „Rondo“.

 

Marko Mates: Ovog puta plovimo po šezdesetima. Veoma uskoro će publika imati priliku da vidi prve modele i kolekcije „Jadran“ za leto 2022 godine.

 

Saša Mates: Nova kolekcija je spremna i vrlo se radujemo da je i prikažemo. Nekako smo se smestili u šezdesete godine, zvuke šlagera i letnje igranke na otvorenom do jutra. Trenutno radimo na tome pa bih rekao da će se vrlo brzo znati da će biti online ili offline revija.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MATES (@mates_clothing)

 

Jugoslavija i moda ex YU se provlači kroz vaše kampanje? Koliko je taj momenat vama bitan i koji je razlog isticanja te niti?

 

Marko Mates: Moda sedamdesetih i osamdesetih kao epoha su mi još od studija možda omiljene dekade, kako u odevanju tako i u estetici i načinu življenja. Koketiranje sa jugonostalgijom je samim tim došlo spontano od filmova i umetnosti preko porodičnih slika sa letovanja i okupljanja. Imamo mnogo velike ljude, umetnike i lepote koje često nekako zaboravimo, a tu su nam ispred nosa i obeležili su određene dekade iza nas.

 

Saša Mates: Kada govorimo o Jugoslaviji nekako uvek se trudim da skrenem pažnju na estetiku, okosnice stila, mode, življenja uopšte, pa je to jedan od onih velikih izvora inspiracije na koji se rado vraćamo.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MATES (@mates_clothing)

 

Da li ćete uvek praviti i lansirati nove dukseve „Jugoslovenka“, jer su, realno, večiti komad?

 

Marko Mates: Mnogo mi je drago za epitet koji ste stavili uz duks „Jugoslovenka“. Biće sigurno nekih dorada, izmena i novih boja duksa.

 

Saša Mates: „Jugoslovenka“ će uvek biti tu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MATES (@mates_clothing)

 

Retrospektiva brenda: Šta je Mates bio na početku, a šta je danas?

 

Marko: Na početku je bio ogroman entuzijazam, ljubav, rad, disciplina i snovi. Danas, posle osam godina iste reči mi padaju na pamet sa većim intezitetom rada.

 

Saša: MATES na početku – mladost, ludost, strast, hrabrost, bunt. MATES danas – prepoznatljivost, posvećenost, ljubav, Jugoslovenka, igra.

 

Sećate li se prvog razgovora o nastanku brenda i kako je on izgledao?

 

Marko: Sećam se kao da je juče bilo. Moja soba i popunjavanje formulara za prijavu na jedno evropsko takmičenje u modnom dizajnu. Zbog nedostatka materijalnih sredstava odlučujemo da se udružimo kao brend i da popunimo jednu prijavu. Odbili su nas na tom takmičenju, a mi nismo odustali od našeg brenda i ideje do dan danas.

 

Saša  Mislim da je to bio jedan od onih razgovora koji je počeo diskusijom na putu sa faksa, posle predavanja, i nastavio se u stanu do kasno u noć.

 

Sećam se kada sam na Belgrade Fashion Week-u gledala vašu, treću kolekciju „Kveta“, kao da je juče bilo. Ono roze odelo sa narandžastim detaljima je i dan danas jednako nosivo, a i u trendu. Koliko se vaš smer od tada promenio?

 

Marko: Hvala mnogo na lepim rečima, drago mi je da Vam je i dalje negde u podsvesti. To je bila naša prva revija i ujedno naša diplomska kolekcija pod mentorstvom profesorke Ivane Najdanović. Naš rukopis se od tada do danas izmenio i menja se toliko koliko i mi sazrevamo kao osobe, ali negde esencija estetike i naše ideje je zapravo ista.

 

Saša: „Kveta“ je bila naša diplomska kolekcija i verujem da je to nešto što nas je „obojilo“ i identifikovalo kao dizajnere i koloriste koji veliku pažnju posvećuju samoj paleti, igranju sa bojama, površinama i teksturama.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by M. G. (@marijagavrilovic_)

 

Odakle crpite inspiraciju za svoje kolekcije, koliko miksujete umetnost i kulturu u svoj dizajn?

 

Marko: Iz najrazličitijih izvora, filmovi, muzika, porodične fotografije, umetnost, kutura. Takođe i galerija naših telefona koja se iz dana u dan sve više puni.

 

Saša: Rekao bih da su izvori inspiracije svuda oko nas, a da smo nas dvojica raširenih ruku ka svim tim radostima i tugama koje život kao takav donosi.

 

Kada modeli prošetaju, pokažu vašu odeću, usledi aplauz, izađete i poklonite se… Kada znate da je kolekcija uspešna i da li je prihvaćena od strane kritike i javnosti? Naravno, da to nisu aplauz i prodaja komada.

 

Marko: Mnogo je lep osećaj kad prolazite gradom i vidite vaše komade na ljudima oko sebe, negde je i to merilo uspeha same kolekcije. Nažalost, modne kritike ne postoje više, a voleo bih da pročitam koju jer mislim da je konstruktivna kritika i neko drugo mišljenje bitno za celokupan dojam o kolekciji, reviji, događaju.

 

Saša: Verujem da je to momenat kada mozak odreaguje na leptiriće u stomaku i kada jednostavno samom sebi kažem „da, to je to“.

 

Kako izgleda vaš „brainstorming“ oko nastanka kolekcije i kako izgleda kreativni proces? Koja su obično Markova, a koja Sašina zaduženja?

 

Marko: Iako mi se nekad učini da Saša preuzima više obaveza na sebe negde sam siguran da sve radimo zajedno. Mi svaki dan provodimo zajedno i ne prođe ni dan a da se ne priča o brendu, kolekcijama, planovima, poslu. Koliko je to dobro toliko je i loše, ali to je tema možda za neki sledeći intervju. Dajemo ja mislim sto posto sebe kada je reč o bilo čemu.

 

Saša: Nakon osam godina svakako da postoje neke stvari koje smo uskladili i podelili u smislu ko šta radi, ali vrlo rado zamenimo radne stolove i segmente u samom procesu. To je ono što ovu igru čini igrom, a mi uvek kažemo da se mi zapravo sve vreme igramo.

 

Da li planirate još neku capsule kolekciju, osim prve koju ste napravili sa Ivom Chu? I kako ste se „zabavljali“ kada ste nju kreirali?

 

Marko: Volimo kolaboracije i kapsul kolekcije, tako da ih zasigurno možete očekivati u budućnosti. Sa Ivom je bilo vrlo zabavno i izazovno, uživali smo u tome i izašli iz zone komfora što je super.

 

Saša: Rekao bih da takve avanture ne planiramo, one se jednostavno dese i beskrajno im se radujem.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MATES (@mates_clothing)

 

Imate li želje da se oprobate u nekoj drugoj sferi dizajna, na primer, nakit, obuća…?

 

Marko: Imam želju da MATES estetiku prenesem na mnoge stvari u budućnosti.

 

Saša: Da! Definitivno da, ali nekako bih rekao da će to doći sve u svoje vreme.

 

Ako možete da izaberete, koju liniju biste želeli da ponovite, date neku vrtu omaža i zašto?

 

Marko: Toliko daleko ne mogu ići u mislima. Svaku kolekciju bih interpretirao na drugi način bez sumnje.

 

Saša: Možda bih voleo da uradimo neki osvrt na prvu kolekciju „INK“.

 

Kako biste jedan drugog opisali, kakvi ste iza kulisa?

 

Marko: Saša je naupornija osoba koju poznajem. Posvećen je, talentovan, kreativan i progresivan. Sa njim je lako izgurati svaku ideju i zamisao. Voli filmove, bioskop, putovanja, parfeme i sve ljude oko sebe.

 

Saša: Marko je pre svega jedna veoma pažljiva, prijatna i kulturna osoba. Kako narod kaže, lepo vaspitan, ali iznad svega veliki drugar i neko koga zaista možete pozvati i u sred noći.

 

Gde „pobegnete“ kada želite da napunite baterije?

 

Marko: Joj, retko punimo baterije, baš sraman i tužan odgovor. Tamiški kej u Pančevu, Narodna bašta u Pančevu.

 

Saša: U stan 😊 .

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MATES (@mates_clothing)

 

Omiljen komad odeće, materijal, a dizajner inspiracija?

 

Marko: Sako, nemam omiljeni materijal, a dizajneri su Iv San Loren, Raf Simons, Drajs Van Noten.

 

Saša: Sako, brokat i taft, a dizajner Kristijan Lakroa.

 

Bez čega nikako ne izlazite iz kuće, a da nisu telefon, ključevi i novčanik? I gde biste sada bili da možete da se teleportujete?

 

Marko: Uvek nosim naočare za sunce, a teleportovao bih se na nekoj plaži u Grčkoj.

 

Saša: Blok za skiciranje ide uvek sa mnom. Sevilja je moj izbor.

 

Duo MATES je najavio i da će biti deo jedne „super kul izložbe“ o kojoj će više reći u narednim danima. Do tada, „stay tuned“…

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište