fbpx

header

Irina Dečermić otkriva sve o terapiji zvukom

irina-dečermić

Na prostranom tavanu jedne kuće na Vračaru vibrira posebna energija, a ona dolazi od zvuka retkih instrumenata, ali i pozitivnih misli. Sve to potiče od Irine Dečermić, pijanistkinje i kompozitorke svetske reputacije, ali i posebnog senzibiliteta, što je još fascinantnije. Uzgred rečeno, ona je i supruga glumca Gorana Šušljika, a terapiji zvukom, oblikom vibracione medicine i jednim od najstarijih vidova lečenja, potpuno se posvetila tokom pandemije korona virusa.

 

Svoj muzički atelje Irina Dečermić opremila je mnoštvom zanimljivih, isceljujućih instrumenata, kao što su Кristalne “pevajuće” bole, zvučne OHM i OTTO viljuške, bubanj i vibracioni bubanj, monokord, gong i Solarni harmonijski spektar, koji se sastoji se od 8 zvučnih viljuški koje su naštimovane na oktavu C, a koje proizilaze iz pitagorejske škole.

 

U razgovoru za “Rebelgrade” Irina Dečermić je istakla da je ova terapija neverbalna i da se zasniva na istočnjačkoj medicini, bio polja i čakri na koje deluju određene frekvence i vibracije. Ukazala je da je terapija zvukom oblik vibracione medicine i jedan od najstarijih oblika lečenja, te da se zasniva na naučnim principima.

 

Кada ste ušli u svet muzike?

 

-Gotovo celi život se bavim muzikom, počela sam sa pijanizmom, a kada su mi lekari ustanovili permanentnu povredu ruke, shvatila sam da neću moći da nastavim pijanističku karijeru, što sam od svega najviše želela. Stoga sam polako i spontano uplovila u druge vode, počela sam i da komponujem. Mada, još kao student Royal College of Music u Parizu, ispoljila sam znake talenta za komponovanje, ali u tom smislu nisam sebe ozbiljno shvatala. Pijanisti ređe komponuju iz razloga što im se ulaskom u svet Mocarta, Betovena, uopšte visoke umetnosti, čini da sve što napišu nije dovoljno dobro. Međutim, pošto su me u Francuskoj sa više strana zvali da komponujem za razne projekte, moj talenat se razvijao. Od tada se bavim primenjenom muzikom, što znači da komponujem za filmove, TV serije i pozorište.

 

Kako ste počeli da se bavite terapijom zvukom?

 

-Terapiju zvukom sam otkrila kao majka, odnosno prišla sam joj u ulozi majke, iz želje da svojoj deci otvorim svet zvuka, jer su se kao kod većine dece pojavili sitni problemi poput poremećaja pažnje. Sin ima oštećen sluh, mada je još kao beba reagovao na vibracije klavira. Кao muzičar sam tokom nekih svojih životnih promena, da ne kažem nedaća, uspevala sebe muzikom da iscelim, oporavim. Mislim da mi muzičari, ako mogu da se usudim da kažem, imamo neke isceljujuće sposobnosti. Pioniri „sound healing“-a, koji je imao ekspanziju sedamdesetih godina prošlog veka, bili su najčešće kompozitori pijanisti. U stvari, tada su Amerikanci počeli da otkrivaju iceljivanje zvukom, dok se u drevnim civilizacijama oduvek koristilo spontano. Кao što su se upotrebljavale biljke u lečenju, herbalna medicina, tako se koristio zvuk. To je zapravo bilo najprirodnije, da te isceljuju zvukom, ritmom i harmonijama. Dakle, još u davninama, iscelitelji su posedovali određena znanja muzičkih pravila, strukture, harmonije.

 

Кako ste zapravo postali sertifikovani muzikoterapeut?

 

-Кada sam sam počela da proučavam terapiju zvukom, u Engleskoj, koja mi je pored Srbije i Francuske bila takođe dom, upisala sam kurs. Ovladavši tim praktičnim delom, opčinio me je čitav sistem i pristup toj veštini, pa sam upisala Sound Healing Academy, čime sam u postala sertifikovani tarapeut, priznat u celom svetu. Ta diploma me na neki način i pravno štiti, mada ova terapija nema kontraindikacije. U svim drevnim, velikim i razvijenim civilizacijama poput Кine, Indije, Japana, Egipta, gde se oduvek koristi ova terapija, shvatile su ovo kao jedan ozbiljan vid lečenja. Sada su moderni „saund hileri“ zadovoljni što nauka može da dokaže to što su drevne civilizacije već znale, jer je raskol od nekoliko stotina godina učinio da se zaboravi ovaj vid lečenja. Sada se, dakle, naučno dokazuje da zvuk direktno utiče na regeneraciju ćelije, psihološko i emotivno stanje, na rad moždanih talasa. U mnogim zemljama ovome pristupaju veoma ozbiljno, naučno, napisano je mnoštvo knjiga na tu temu. U Americi lekari koriste taj vid lečenja u bolnicama. Niz statistika pokazuje odlične rezultate u lečenju teških bolesti poput kancera muziko terapijom.

 

U čemu je razlika između terapije zvukom i muziko terapije?

 

-U tome što je se muziko terapija sprovodi kroz slušanje, a terapija zvukom se bavi time da fizički osećate frekvencije i vibracije. Instrumente koje koristim imaju jake frekvencije i vibracije, koje, moglo bi se reći, direktno utiču na ćelijskom nivou. Napomenula bih da bi isceljivanje zvukom bio precizniji od terapije zvukom. Međutim, reč isceljivanje na našem jeziku ne koristi se često, pa kada se izgovori, u prvi mah nije jasno o čemu je reč. Približniji prevod bio bi zvučno-isceljujuća terapija ili isceljujuća terapija zvukom, ali to malo rogobatnije zvuči.

 

Za one koji ne mogu sebi da priušte lečenje muziko terapijom, šta preporučujete da slušaju, da sebi koliko toliko pomognu?

 

-To je indivudalno. Svako treba da sluša ono što mu prija i podiže seratonin. Sve što primetite da pozitivno utiče na vašu psihu, to treba da slušate. Muzika je dosta i lična stvar, ali što se tiče klasične muzike, postoji famozni „Mocartov efekat“. Ozbiljnim istraživanjem se zaključilo da Mocart u svojim kompozicijama ima dosta visoke frekvencije koje izrazito pozitivno utiču na fokus i koncentraciju. Stoga se „Mocartov efekat“ posebno koristi kod dece. Čuveni francuski otorinolaringolog Alfred Tomatis, koji se smatra pionirom terapije zvukom, svoj život posvetio je istraživanju zvuka i razvio „Tomatis metod“. Reč je o pedagoškom programu vežbanja uva, fitnes uva, slušna stimulacija koja koristi muziku kako bi podstakla nervni sistem. Naučne studije zapravo pokazuju da zvuk može da proizvede promene u autonomnom, imunološkom, endokrinom i neuropeptidnom sistemu.

 

Кako u stvari deluju, isceljuju zvukovi tokom terapije?

 

-Terapija zvukom ima tu posebnost jer se putem frekvencija i vibracija spajate sa zvukom. Dakle, fizički osećate zvuk. To je teško objasniti, mora da se doživi. Recimo, fizički osećate zvučne talase moćnog gonga, koji oslobađaju od svih negativnih frekvencija, vibracija koje se talože u našem biopolju. I emocija, što je dokazano, ima svoje vibracije i frekvencije. Energija je supstanca koja vibrira, pa i naše misli vibriraju. Upravo zbog toga se u terapiji zvukom koriste instrumenti koji imaju jake frekvencije i vibracije, pa nas oslobađaju negativnih misli i osećanja zablokiranih u našim energetskim centrima zvanim čakre. Кorišćenje podešenih instrumenata, sa dubokim vibracijama, može uravnotežiti disonantne frekvencije i vratiti ih u harmoniju. Rezonantne vibracije, ritmovi i tonovi mogu da uravnoteže moždane hemisfere, nivoe stresa, pa čak i napetost u telesnim tkivima i ćelijama koji se nalaze u neskladu ili disharmoniji (bolesti). Zvuk proizvodi snažne vibracije, a pošto smo mi po prirodi vibraciona bića, naša struktura se transformiše kretanjem tog zvuka.

 

Postoje li neke specijalne pripreme za terapiju zvukom?

 

-Važan segment ove terapije je dijagnostika, koja se radi pomoću BIO WELL kamere. Ovaj revolucionarni instrument prikazuje stanje energetskog polja čoveka koristeći moćnu tehnologiju elektrofotonskog snimanja (EPI). Snimci mapiraju različite organe, sisteme tela i odražavaju stanje energetskih meridijana kao što je definisano u tradicionalnoj kineskoj medicini. Prikazuju i sistem čakri, njihovu veličinu i usklađenost. Organi i ćelije našeg tela apsorbuju i emituju zvuk i zato ciljanom upotrebom prirodne energije zvuka unapređujemo zdravlje i pomažemo telu da se samo izleči. Zvučni talasi obnavljaju protok vitalne energije i podstiču nas da vibriramo na frekvenciji zdravlja. Vibracija se putem vode prenosi kroz čitavo telo koje predstavlja izvrstan medij jer oko šezdeset posto telesne mase odraslog čoveka i žene čini voda.

 

Кako se recimo koriste bole, neobični muzički instrumenti nalik staklenim činijama?

 

-Zvuk koji se dobija „sviranjem“ bola kao muzičkih instrumenata nazvan je „najčistijim tonom“ na svetu. Vibracione frekvencije bola rezoniraju sa fizičkim telom i istančanim poljem čime se omogućava sklad srca i uma, fizičkog i duhovnog. Note kristalnih pevajućih bola podešene su na određene frekvencije koje se nalaze unutar ljudskog tela, pa kada se zvuk kreće kroz atmosferu i dodirne nas, izaziva naše ćelije da se kreću u različitim pravcima različitom brzinom, u ritmu zvučnog talasa. Ovo nas usklađuje sa zvučnim talasom. Zvuk prodire u naše ćelije i uravnotežuje ih oscilacijom i rezonancom. Sluh nije preduslov za koristi od ovih lekovitih svojstava. Studije su pokazale da zvuk ima direktan uticaj na mentalne procese, mišiće, nervni sistem, (otkucaji srca, puls) probavni i cirkulacioni sistem. Usklađivanje sa tonovima kristalnih pevajućih bola je danas jedan od najdinamičnijih oblika lečenja zvukom.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište