fbpx

header

Fajterka Jana Oršolić za Rebelgrade: Beograd je deo mog identiteta

jana-orsolic-samo-nezno-prema-sebi-2022

„Samo nežno prema sebi“ i „Kada budeš bila spremna“ – su dve rečenice koje sebi ponavljamo od kako su se pojavile. Idejni tvorac projekata jeste Jana Oršolić. 

 

Ljubav prema dizajniranju fontova se može videti iz ova dva projekta, ali i izložbe „Healing playlist“ koja je održana u aprilu ove godine. Njene poruke su više od pukih reči. One se preslikavaju na život i prožimaju svakog dana bez ikakvog forsiranja.

 

jana-orsolic-samo-nezno-prema-sebi-2022

Foto: Instagram

 

Kako si došla na ideju spojiš stihove pesama i zvuk i povežeš nas na jedan specifičan način? Sama izložba nosi naziv „Healing playlist“, te se može zaključiti, ali šta je tebe pokrenulo da spojiš Madonu, Blur, Vlada Divljana, Black…?

 

– Nekoga u mirno stanje ankeruje muzika. Nekoga pevanje. Nekoga ples. Nekoga kaligrafija. Mene sve to i pojedinačno, a zajedno… Simfonija. Svu ovu muziku sam odavno znala. U poslednjih godinu i po dana su reči pesama iz ovog niza došle do mene na sasvim drugačiji način. Kao da sam ih po prvi put zaista ČULA. Solidan deo izložbe je otišao u ruke prijatelja koji su bili inspiracija i podrška u trenucima koje pesme i njihove atmosfere ilustruju – započinje Jana Oršolić svoju priču za Rebelgrade.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jana Oršolić (@jana.orsolic)

 

Uporedo, Jana je i profesorka na Fakultetu primenjenih umetnosti na predmetu Pismo. Ima priliku da mladima pomogne da svoje ideje pretvore u delo. Jana im pomaže da se forimiraju, ne samo tehnički u poslu, već i kako da spoje posao i ljudskost u sebi, ali i kako da pravilno iskomuniciraju svoje ideje.

 

Kako uspevaš spajaš sve i kako nalažiš vremena?

 

– Do nedavno nisam bila svesna ni koliko gazim svoje granice, ali ni koliko sam zapravo operativna, fokusirana, sposobna. Sve više cenim sve svoje veštine i znanja koje slažem, taložim i deljem od kad sam ušla u posao sa 16 godina, a do nedavno sam ih uzimala zdravo za gotovo. Bolje pratim i brže osetim kad je vreme za pauzu. I tokom jednog dana, a i u krupnijim vremenskim opsezima.

 

Šta najčešće govoriš svojim studentima, koja je to smernica koju nikada ne izostavljaš? Čime bi trebalo da se vode u poslu? A i šta su oni tebe naučili?

 

– Baš bih volela da njih to neko pita. Ponekad dođe do mene nešto od njihovih komentara i to mi bude baš dragoceno. Čujem ih da su kod mene videli ljubav prema poslu, i dizajnerskom i nastavničkom, da osećaju da je to za mene više od posla, da je to moj poziv. Ja bih rekla da studenti kod mene mogu da dobiju siguran prostor u kom mogu da krenu ili da nastave intenzivno da ispoljavaju, neguju i uče da vizuelno artikulišu svoju autentičnost.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jana Oršolić (@jana.orsolic)

 

Ideju kako da nežnost prenesemo u stvarni život dala nam je upravo Jana. „Naterala“ nas je da usporimo, pustimo da stvari idu svojim tokom i izvučemo se iz mašine u koju se lako upletemo. Podsetila nas je da grub pristup prema sebi ništa dobro ne donosi, već je bitno znati kada je vreme za pauzu. Isto tako i kada sebe da nagradimo, zagrlimo se i potapšemopo ramenu i kažemo „idemo dalje“. „Nežni aktivizam“, kako ga i sama naziva, došao je kao poručen u trenutku kada je to najviše bilo potrebno.

 

„Samo nežno prema sebi“ je sada već više od projekta. Tu su saradnje sa mnogim brendovima, išlo se u više pravaca… Gde je sada „Samo nežno prema sebi“ u odnosu na pre godinu dana?

 

– Teče, ali ne talasa. Ide svojim tokom, sad je u solidno prokopanom koritu. Ja manje upirem, pratim svoj osećaj i kapacitete bolje nego ranije. Postajem sve nežnija prema sebi pa se to preliva i na ovaj projekat.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jana Oršolić (@jana.orsolic)

 

Kako doživljavaš sreću i šta za tebe ona predstavlja?

 

– Za mene je sreća povezanost sa sobom i drugim ljudima, miran nervni sistem koji ima mogućnost da vidi i oseti da je svet dobro i sigurno mesto. Sreća je odsustvo straha i ankerovanost u prisustvu ljubavi.

 

Radiš li na nekim novim stvarima?

 

– Ova dva najnovija koje smo pomenuli nastala su mimo bilo kakvog plana i dali su mi više nego bilo koji planirani projekat. Sada mi se sviđa da tako lako i protočno koračam kroz život i posao, da osluškujem šta mi dolazi i uhvatim talas koji osetim kao svoj.

 

Šta te pokreće u radu i kako izgleda tvoj kutak za rad? Gde crpiš inspiraciju?

 

– Pokreću me promene stanja, raspoloženja, sezona, scenografija, mirisa, boja. Sve, svašta. Sve sam manje vezana za jedno jedino mesto i specifične alate za rad. Gde god je crni brush marker, iPad, četka i papir, kompjuter… Napraviću kutak za rad. Kafić, studio, selo, dnevna soba, park… Ne biram. Na mestu gde baš sedim i radim okružena sam probnim printovima aktuelnih projekata, katalozima papira, „Pantone“ kartama, palo santom, selekcijom kristala. Pred očima su mi i računi koje treba platiti, „samonežno“ nedeljna agenda u kojoj rukom pišem dnevne obaveze, matcha latte ili orange juice i mineralna voda 50/50.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jana Oršolić (@jana.orsolic)

 

Ko ti se nalazi na listi želja brendova sa kojim bi volela da sarađuješ?

 

– Nemam listu želja. Spremna sam na iznenađenja.

 

Malo o Beogradu…

 

Beograd je, kako i sama kaže, deo njenog identiteta, iako se uvek rado vraća Rovinju. Zajedno sa gradom Beogradom se menja, ali i rastu. Jana nam je ispričala koji joj je omiljen kutak, gde otići na ručak, ali i gde se okrepiti.

 

Kutak u Beogradu.

 

– Volim da sedim sa dragim ljudima u kafeu Skica na Kosančićevom vencu, da pređem peške preko Brankovog mosta, prodavnicu umetnickog pribora u Golsvordijevoj, poslastičarnice Fini, sporu vožnju kolima po Topčideru, prodavnice Gvožđar i Tehnonautika u Zemunu…

 

Gde na ručak i gde popiti omiljeni napitak?

 

– Ako ste za chic and gourmet – Bistro Mali Pijac. Kad želim njujorkish vibe – Istok, kad mi treba da sam doma – Šaran Zemun, a pizza sa twistom Dolce Vita u restoranu Mio. Hladni ili topli Matcha Latte u Taiyaki-ju, Hugo Spritz u Kafeteriji Gardoš.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jana Oršolić (@jana.orsolic)

 

Kada želiš da se osamiš gde prvo odeš, a gde kada želiš da plešeš?

 

– Zemun je za samovanje, a grad za ples. Pevamo i đuskamo u Košnici Dorćol – kaže Jana Oršolić.

 

Inspiracija – Jana Oršolić

 

  • Umetnici? – Claes Oldenburg, Barbara Krueger, Jenny Holzer, Corita Kent.
  • Dizajnerke? – Paula Scher, Louisi Fili.
  • Font? – U poslednjih par godina Mint Grotesk, Roboto Mono i Arnold mi rešavaju 80% posla.
  • Godišnje doba? – Proleće.
  • Reč? – Čežnja.
  • Pesma? – „He Won’t Hold You“ Jacoba Colliera ovih dana u loop-u.
  • Poezija ili proza? – Poezija, iznenađujem i samu sebe tim preokretom.
  • Moto kojim se vodiš? – „To inform and delight“, reče za svoju misiju Milton Glaser. Žena večna inspiracija.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište