fbpx

header

Treći 3D model ulične umetnosti u centru Beograda

Treći model murala za slepe i slabovide osobe postavljen je u Beogradu, u Cetinjskoj ulici, u okviru projekta “Umetnost u prolazu”.

 

Treći mural za koji je urađen 3D model nosi simboličan naziv “Ljubav i nada”, a oslikali su ga umetnici Jana i Hope. Cilj projekta “Umetnost u prolazu” je da približi uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama kroz postavljanje modela urađenih 3D tehnologijom.

 

Kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućeno je ovim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela na ulicama glavnog grada.

 

 

Mural “Nada i ljubav” je oslikan 2018. uz podršku dece iz „Svratišta“. Zid se nalazi u Cetinjskoj preko puta socijalnog preduzeća kafe-bara „16“ koji je otvoren sa ciljem da pruži podršku bivšim korisnicima Svratišta nakon što napune 16 godina i predstavlja svojevrsnu priliku za dodatnu edukaciju, sticanje novih veština i mogućnost formalnog zapošljavanja.
U Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba, a Gradska organizacija slepih Beograda okuplja oko 2.000 ljudi. Ovo je način da svi oni uživaju u uličnoj umetnosti.

 

Podsetimo, slični murali postavljeni su na Vračaru, u oktobru prošle godine, koji je tada izazvao veliku pažnju, kako domaće, tako i svetske javnosti.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište