fbpx

header

Kako danas izgleda kafana „Znak pitanja“

Zidovi najstarije kafane u Beogradu „Znak pitanja“ čuvaju mnoge priče još iz davne 1823. godine, kada je počela sa radom, i sa ponosom se smatra najstarijom aktivnom kafanom prestonice, a ona sa sobom krije neverovatnu priču tokom svog trajanja.

 

Što je za savremeni svet internet, to je za ranije naraštaje bila kafana, u kojoj su se brzo i s lakoćom saznavale najnovije vesti. Nastajanjem kafića i restorana, kafane su izgubile svoj početni sjaj i popularnost, ali nikad u potpunosti, pa su čak dobile na ceni u poslednjih par decenija kao mesta gde jedino može da se oseti starogradski duh koji zaslužuje zauvek da živi. Mladi opet znaju vrednosti prave kafane.

 

Tragom istorije, zapisano je da je najstarija kafana u Evropi nastala na Dorćolu. Nažalost ne postoje nikakvi dokazi o nazivu i izgledu kafane, ali postoje priče da se nalazila negde na ušću Save i Dunava, ali nije potvrđeno.


Ipak, postoje dokazi o kafani „Znak pitanja”, smeštenoj u najstarijoj kući u Beogradu, otvorenoj pre 198 godina. Podigao ju je Naum Ičko, po nalogu kneza Miloša, a nakon smrti Nauma kuća je dodeljena lekaru Ećim-Tomi Kostiću, koji je od nje napravio kafanu.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Znak Pitanja / Question Mark (@kafana.znak.pitanja)

 

Kafana je često menjala ime, prvo se zvala “Srpska kafana”, pa “Ećin-Tomina kafana”, “Kod pastira”, “Kod Saborne crkve”… Današnji naziv kafana je dobila iz inata. Naime, tadašnji vlasnik je u znak protesta prema tadašnjim vlastima, na ulaz stavio znak pitanja, a ovaj naziv se zadržao sve do dana danas.

 

U kafanu su svraćale brojne poznate ličnosti, a među njima je bio i Vuk Stefanović Karadžić. U novije vreme priča se da je patrijarh Pavle voleo da svrati na pasulj, salatu i običnu vodu.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Znak Pitanja / Question Mark (@kafana.znak.pitanja)

 

Godinama su se menjali vlasnici kafane “Znak pitanja” koja je 1946. Proglašena spomenikom kulture, a 1959. Oduzeta je od kafedžije Pavlovića i pretvorena u društveno vlasništvo.

Međutim, u 21. veku pojavljuje se priča o privatizaciji ovog objekta, ali se otpor zaposlenih i raznih javnih ličnosti isplatio. Peticija za zaustavljanje privatizacije potpisalo je 2.563 građana. Vlada Srbije je 2007. godine odlučila da izuzme kafanu iz procesa privatizacije i pokloni je Gradu Beogradu.

 

Zahvljujući stanovnicima glavnog grada kafana “Znak pitanja” ostala je izgledom i namenom sve ono što je bila pre 200 godina.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Znak Pitanja / Question Mark (@kafana.znak.pitanja)

 

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište