fbpx

header

„Pravim vile koje stvaraju čaroliju, čuvaju nas i pomažu nam u ljubavi“ 

– Po zanimanju sam vilostvaralica, jer stvaram dobre vile. Stoga me i zovu teta Vila. Svako ko ima moju vilu, neka bude spreman za čaroliju, verovao u to ili ne. Čarolija postoji, i ona se dešava, a jedino je sprečava da deluje ako u nju ne verujemo. Kada govorim o čarolijama, ističem da sam ozbiljna i da tu nema pomena o nekakvim magijama i vradžbinama. Svi smo mi čarobnjaci svojih života. Ove vile su u mom životu odavno stvarna čarolija, a mogu biti u svačijem – priča reporteru portala „Rebelgrade“ Danijela Milinković.

 

 

Ova neobična gospođa svakome ko priđe njenom štandu, na Sajmu rukotvorina u Knez Mihailovoj u Beogradu, ukaže da to nisu igračke, lutke, niti da služe za ukras, već vile koje svojom čarolijom čuvaju, pomažu i leče. Sve su napravljene od bustovane vune i svile. No, čujte ono glavno – kako se dešava čarolija ovih nežnih bića…

 

– U našoj vilinskoj bašti ima mnogo raznih vrsta vila i svaka od nas u našem svetu ima svoj zadatak. Vile tu borave i tu se čarolija dešava. Manje vile su cvetne, one se rode kada nikne biljka i zadužene su da tu biljku paze. Pošto ima ljudi, pa čak i dece, koja misle da vile ne postoje, a vile ne vole prisustvo takvih, one se pretvore u cvet, da se sakriju. I tako neverne Tome prođu pored vile misleći da je to samo cvet – objašnjava Danijela Milinković demonstrirajući kako se njena divna bića kamufliraju.

 

Kada se ta vuneno-svilena lepotica okrene naopako, izvrne joj se naličje haljine i tako pretvori u cvet.

 

 

Prema rečima vilostvaralici Danijele Milinković, svaka vila ima svoju misiju…

 

– Teget-ljubičasta vila je „čuvarica snova“. Njoj su vilinske krojačice sašile haljinu od noćnog neba sa zvezdama. Ima Mesec i zvezde u kosi. Ona se brine o našim snovima, ali ne samo na one dok spavamo, već i o snovima na javi koje sanjarimo, nešto što želimo – objašnjava Danijela Milinković. Dodaje da može da se dogodi da nas vila „čuvarica snova“ podseti na neke naše davne snove od kojih smo odustali, jer su nam ljudi iz okruženja rekli da mi ne možemo da ih ostvarimo. Preme njenim rečima, ova vila može da nam pomogne da ostvarimo i te stare snove.

 

 

Tu je i „sunčeva vila“, koja podseća na suncokret, a koja nam u život donosi svetlost i podseća nas da uvek gledamo na svetlu stranu.

 

– Kada nam se čini da iz tame nema izlaza, „sunčeva vila“ nas navodi ka tračku svetla, onoj nadi koja uvek postoji. Dakle, „sunčeva vila“ nas bodri da idemo ka svetlu kako bi izašli iz mraka koji svakoga u životu ponekad zadesi. „Dugina vila“ ima dugu utkanu u kosi i haljinu, a u ruci drži biser što simbolizuje poslednju kišnu kap. „Dugina vila“ nas uči da ukoliko u životu želimo da vidimo dugu, da moramo da sačekamo da kiša prođe, jer do prestanka padavina nema izlaska duge – priča Danijela Milinković.

 

 

Naša sagovornica ističe da je poželjno imati i „vilu s mora“, koja dolazi iz morskih dubina da nam donosi mir i daruju biser školjke. Vila „biserna princeza“ je skroz bela, a ona nam pomaže kada smo zbunjeni, sluđeni, da se staložimo, da bistrimo misli i koncentrišemo se. „Vila za venčanje“ unosi čaroliju u život mladenaca, a „vila dobrih vesti“ sa zvončićem u ruci javljaju nešto pozitivno, dok o crvenim „vilama ljubavi“ ne treba puno pričati, jer se podrazumeva da one donose sreću u emotivni život. Sve traženije su „vile majčinske ljubavi“ sa bebom u naručju koje se obično daruju porodiljama.

 

 

– Crno-bele su „vile balansa“ i one uvek idu zajedno, ne mogu jedna bez druge. Podsećaju nas na ravnotežu, da u životu ništa nije samo crno ili belo, samo dorbo ili loše. Pomažu nam da shvatimo da nam se sve dešava s nekim razlogom, kako dobro, tako i loše. Naime, mi nemamo dovoljno informacija da bi shvatili zašto nam se nešto događa, jer nam nije dato da sagledamo celu sliku, pa ne znamo šta je iza događaja koji nam se desio – objašnjava Danijela Milinković.

 

 

Posebne su i tzv. „vile plesalice“ koje nose baletanke, a njihov je zadatak da nas razvesele kada smo tužni, da nam plešu na cvetu. Tu su i „vile nežnice“ koje nam donose nežnost i podsećaju da je to svima potrebno. Svakome ko kupi bilo koju vilu, ova vilostvaralica preporučuje da je okači negde gde će je ugledati čim se probudi, jer će tako, prema njenim rečima, svaki dan biti sve lepši. I to nije sve…

 

 

– Svako treba da da ime svojoj vili i ima na umu da ta mala čarobna bića traže pažnju, baš kao i ljudi. Treba ih paziti, maziti i sa njima pričati. To je najbolje raditi pred spavanje. Slobodno im možemo reći ako imamo neki problem. Ako misle da nismo sami u stanju da rešimo neki problem, vile će naći načina da nam u snu pošalju poruku ili daju neki znak da nam pomognu – priča Danijela Milinković. Naglašava da postoje problemi koje sami moramo da rešavamo, jer su nam oni poslati da steknemo neko iskustvo, pa tu vile ne žele da se mešaju.

 

 

– Vile neće uvek ispuniti naše zelje, već samo onda kada je to dobro za nas i kada to što želimo nikome ne šteti. Ukoliko nam ove vile ne uspune želju, znajte da nam spremaju nešto mnogo bolje – kaže Danijela Milinković koja se u to uverila pre osam godina kada je i napravila prvu vilu.

 

 

– Do tada sam bila uverena da ništa ne umem da uradim, da imam dve „leve ruke“, a kada sam otkrila svoj talenat, bila sam uzbuđena. Napravivši prvu vilu, shvatila sam da je moj zadatak da širim čaroliju – kaže Danijela Milinković uverena da je sudbina htela da baš ona postane vilostvaralica, ali da okolina nije baš shvatila šta je njena misija.

 

 

Otkrila nam je i kako je počela da pravi vile. Dogodilo se to u Holandiji kada je „slučajno“ videla prezentaciju mokrog filca, ali da o tome potom nije razmišljala. Kasnije je ušla u jednu radnju i ugledala da prodaju paket sa vunom i alatom, pa ga je kupila, protumačivši to kao znak.

 

 

– Kada sam napravila prvi cvet, plakala sam od sreće videvši šta sam uspela sa svoje dve ruke. Pošto je ova vuna skupa, na internetu sam istraživala gde je povoljna. Prešla sam ceo svet, od Australije do Amerike, samo da bi kupila vunu, ali je svuda bila preskupa. Tri dana pred odlazak kod sestre u Nemačku, na internetu pronašla najbolju ponudu, a prodavnica je bila na svega dva minuta hoda od moje sestre – priseća se Danijela Milinković i poziva da dođete na Sajam rukotvorina i pronađete vilu koja će u vaš živoš uneti čaroliju.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište