fbpx

header

Pelivan slavi 171. rođendan: Dođite na besplatan sladoled

pelivan-sladoled-rodjendan-2022

Najstarija poslastičarnica u Srbiji i regionu slavi 171. rođendan. „Pelivan“ će godišnjicu obeležiti u utorak, 24. maja, sa početkom u 17 časova.

 

Kao i svake godine, u periodu od 17 do 19 sati će deliti besplatan sladoled. Time žele da se oduže sugrađanima zbog kojih i opstaju više od 170 godina.

 

Takođe, saradnja za organizacijom NURDOR, koja pomaže deci oboleloj od malignih bolesti, traje već nekoliko godina. Tokom same proslave će se prikupljati sredstva za hrabre mališane iz ove organizacije.

 

 

Kada se bude delio sladoled, tada će se i prikupljati sredstva za mališane. Obeležite dan najstarije poslastičarnice kako dolikuje.

 

O poslastičarnici „Pelivan“

 

Pobeda Mustafe Pelivanovića, koju je odneo boreći se na strani Srbije kao rvač, donela je i poslastičarnicu „Pelivan“. Mustafa je od dobijenih zlatnika rešio da otvori poslastičarnicu na Trgu republike.

 

Mustafin sin Mehmet krenuo je koracima svoga oca, a zatim i unuk Malić Pelivanović, koji je bio narodni poslanik nakon Prvog svetskog rata. Majstorsko svedočanstvo od Kraljevine Jugoslavije iz 1936. godine ubraja se u bogatstvo zanata porodice Pelivanović. Za vreme Azira Pelivanovića se isporučivala alva na kraljevski dvor.

 

Poslastičarnica na Trgu republike je stradala u bombardovanju 6. aprila 1941. godine. Nakon četiri meseca otvorena je nova, u Bulevaru Kralja Aleksandra, gde se i dalje nalazi. Za otvaranje radnje na ovoj lokaciji je zadužen Azir. Posao trenutno vode tri brata Bare, Suhaiba i Mussaba, sinovi Seije (ćerka Azire) i Ahmada.

 

Sladoled je prva asocijacija na „Pelivan“. Tajnu recepturu, po kojoj se sladoled i dalje pravi, je osmislio Azir Pelivanović. U to vreme se sladoled prodavao u velikim količinama. Interesantno je da su tada imali majstore koje su nazivali bacači kugli. Oni su sa velike udaljenosti mogli da ubace kugle u kornete.

 

Ostale tražene poslastice su tradicionalni orijentalni kolači – tulumbe, kadaif, baklava, alva, šampite, krempit, ali i dobro poznata boza.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište