fbpx

header

Otkud Pobednik na Kalemegdanu?

Gotovo da ne postoji posetilac glavnog grada, a da nije posetio deo Kalemegdana na kom se nalazi čuvena statua Beogradski spomenik, koji ponosno posmatra ušće dveju reka i smatra se jednim od najprepoznatljivih simbola Beograda.

 

Međutim, prošlost spomenika izrazito je bila burna, počev od toga da primarna ideja nije bila da se on nalazi na ivici tvrđave Kalemegdana, već na mestu gde se danas nalazi terazijska česma, odnosno na Trgu prestolonaslednika Aleksandra, kako su se Terazije tada zvale. Naime, ideja za izradu statue datira još od 1912. Godine, kada se pobedom u Prvom balkansom ratu u javnosti počinju iznositi predlozi u čast konačne pobede nad Turcima.

 

Pobednik je prvenstevno trebalo da se zove “Alegorija”

 

Ne samo da je prvenstveno trebalo da se nalazi na Terazijama, već je bio zamišljen kao monumentalna fontana od kamena, sa postamentom koje su činile četiri lavlje figure, na čijim leđima je trebalo da počiva ovalni bazen.
Zadatak je poveren čuvenom Ivanu Meštroviću, koji je za samo nekoliko meseci poslao nacrte i počeo da radi na svom novom remek-delu.

 

Foto: Youtube/printscreen

 

Međutim, ideju o spomeniku prekinuo je Prvi svetski rat, a kako je Meštrović bio austrougarski državljanin, morao je da napusti Srbiju I dugo se verovalo da je skulptura uništena.

 

Po završetku Prvog svetkog rata ponovo je aktivirana tema o spomeniku, a skulptura je dugo čuvana u magacinu vodovodnih cevi u Senjaku. Nakon što su počeli pripremni radovi na kopanju temelja i postavljanju spomenika, 1927. godine izbio je skandal, a beogradska javnost je osporavala postavljanje spomenika na Terazijama sa moralnog i umetničkog aspekta.

 

“Beogradska Opština tražila je od mene pristanak da postavi „Pobednika“ na Terazijama, privremeno. Ali kako znam da naše „privremeno“ traje često isuviše dugo, sporazumeo sam se sa beogradskim arhitektom Bajalovićem za solidniji postament na koji bi se figura imala postaviti. Opština je, kako sam čuo, počela da radi. Pa je prekinula posao. Šta ja imam da kažem? Ako misle da postave figuru na Terazijama, neka je postave. Ako su pronašli neko bolje mesto neka je postave tamo – iako ja ne znam zašto ne bi mogla stajati na Terazijama. Na kraju, može da ostane tamo gde je i dosad bila – u šupi. Što se mene tiče, ja bih najviše voleo da se nađu mogućnosti da izradim celu Česmu onako kako je zamišljena… – rekao je tada Meštrović.

 

Foto: Youtube/printscreen

 

Nova lokacija spomenika zahvaljujući grčkoj porodici Kumanudi

Jedan od članova čuvene grčke porodice Kumanudi je u to doba bio na čelu Beograda. Proces, koji je započet nekoliko godina ranije, jednostavno priveo kraju.

 

Konačno, skulptura dobija svoje mesto na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave, a Konstantin Kosta Kumanudi ostao je upamćen kao gradonačelnik koji je u velikoj meri poboljšao kvalitet stanovnika glavnog grada.

 

Spomenik je svečano otkriven 1928. gšodine, smešten na visokom stubu, na Kalemegdanu, okrenut ka Ušću, kako ne bi “vređa” dame svojom golotinjom, koja je u to vreme ionako podelila javnost.

 

– Pobednik drži sivog sokola, drevni egipatski simbol nepobedivosti i nesputane slobode – otkrio je dr Saša Marinković iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Тaj podatak potvrđuju i pisma Ivana Meštrovića u kojima se spominje simbol sokola.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište