fbpx

header

Otkrivamo tajnu krova hotela „Moskva“ u Beogradu

Verovatno ste se zapitali zašto hotel „Moskva“ u Beogradu sa bočne strane zgrade ima neobičnu krovnu konstrukciju… Dve kupole sa ogradom koje nekome zaliče čak i na minarete, dok se mnogi začude zašto krov nije simetričan, a odgovori se mogu pronaći u PTT muzeju u ulici Majke Jevrosime 13 u glavnom gradu.

 

 

Poslednjeg dana ovog meseca biće vek od osnivanja Poštanske štedionice Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Tri godine kasnije Poštanska štedionica je otkupila palatu Osiguravajuće društva „Rusija“, u kojoj se nalazio hotel „Moskva“, a u nedostatku poslovnog prostora 1938. ozidane su zgrade Poštanske štedionice i Glavne pošte na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Takovske ulice.

 

U tom periodu počela je serijska proizvodnja poštanskih sanduka koji su se koristili narednih nekoliko decenija, sve do pojave žutih, kakvi su i danas. Vrh crvenog poštanskog sandučeta nalik je kupolama i ogradi sa krova hotela „Moskva“, a to je bila ideja umetnika koji su bili angažovani u Poštanskoj štedionici.

 

 

Naime, poštanski kovčežić se kao praktično sredstvo za predaju pisama javlja znatno pre pronalaska poštanske marke (1940). Od tada su u upotrebi poštanski kovčežići različitih boja i tehničkih rešenja, karakterističnih za pojedine zemlje.

 

Masovna upotreba kovčežića počinje korišćenjem poštanskih marki za frankirnja pošiljaka, a u našoj zemlji počinju da se upotrebljavaju polovinom 19. veka.

 

 

Poštansko-telegrafsko-telefonski muzej – PTT muzej u Beogradu osnovan je 1923. godine, funkcioniše u sastavu Javnog preduzeća „Pošta Srbije“ i jedan je od najstarijih i najuglednijih poštanskih muzeja u Evropi. U ovom jedinstvenom trezoru poštanskog blaga, hronološki se može sagledati dug i bogat razvojni put poštanskog saobraćaja i telekomunikacija u Srbiji, koji prati istorijski razvoj države, uz paralele sa dešavanjima u poštanskim sektorima u svetu.

 

Muzej se bavi zaštitom, prikupljanjem, proučavanjem i izlaganjem predmeta i dokumenata vezanih za rad i razvoj poštanskog, telegrafskog i telefonskog saobraćaja na teritoriji Srbije.

 

 

Stalna postavka „Tačka spajanja“ izložena je u 800 kvadrata savremenog muzejskog prostora i koncipirana u pet celina. Eksponati PTT muzeja podeljeni su u sledeće zbirke: Poštanska, Tehnička, Filatelistička, Zbirka poštanskih žigova, Fototeka i PTT arhiv.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište