fbpx

header

Od kuće Topalovića na Kosančićevom vencu “ostali samo dugmići”

Na uglu Zadarske i Srebreničke ulice na Kosančićevom vencu, u samom centru Beograda, nalazi se nadaleko poznata kuća Topalovića, ili bar ono što je ostalo od nje.

Retki su oni koji nisu odgledali domaću tragikomediju “Maratonci trče počasni krug” i smejala se replikama i  anegdotama porodice pogrebnika koja broji šest generacija. 

 

Naime, najstariji Topalović ima 125 godina, najmlađi 21, a njihovo pogrebno preduzeće nalazi se u „Drugom konačištu“, upravo u kući koja se i dan danas nalazi na Kosančićevom vencu.

 

 

 “Ostali su samo dugmići”

 

 

Kuća u kojoj je snimano čudo jugoslovenske kinematografije sagrađena je 1945. godine, ali je danas nažalost u veoma lošem stanju. Oronulo zdanje kuće Topalovića u krošnjama drveća danas izgleda gotovo neprepoznatljivo, a govoreći dobro poznatim rečnikom Topalovića, od njihove radionice mrtvačkih sanduka “ostali su samo dugmići”.

 

 

Trošna kuća u centru Beograda štrči između doteranih starih zdanja zaštićenog, kompleksa Kosančićevog venca. Na gornjem spratu kuće pojedinim oknima nedostaju stakla, a kroz prozor se može videte da unutra fale delovi maltera i stiče se utisak da godinama niko unutra nije kročio.

 

 

Oštećena siva fasada i propali drveni prozori paraju oči, a teško je poverovati da su baš na tom mestu, svakog poponeva uz trpezarijski sto Topalovići kovali planove kako da se osvete Biliju Pitonu (Zoran Radmilović), uz prepoznatljive replike koje se ponavljaju decenijama unazad.

 

U prvi mah u čuvenoj kući živela je porodica Jeremić, koja je imala status zaštićenih građana. Od 1998. kuća dobija novu stanarku, čija ideja je bila da sruši kuću “Maratonaca” i sazida novo zdanje.

 

Šta kažu komšije?

 

„Zidovi su puni vode koja godinama ulazi kroz razbijene prozore na spratu i oštećeni krov. Naši problemi počeli su 1998, kad je preminuo stari vlasnik kuće koji nije imao direktne potomke, pa su rođaci naslednici ubrzo prodali zgradu sadašnjoj vlasnici. Ona ne živi ovde, kaže da ne smemo da popravljamo njenu imovinu. Kad je pitamo „šta će biti s kućom“, ona kaže da je svejedno ako se sruši, jer želi da podigne novu“, izjavio je komšija koji živi u blizini kuće.

 

 

Stanarka i građani i dalje imaju spor na sudu, pa sudbina jedne od najgledanijih kuća u staroj Jugoslaviji još uvek nije određena. Tužni prizori kuće u centru Beograda zasigurno će razočarati ljubitelje kultnog filma.

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište