fbpx

header

Neimar – od vinograda i voćnjaka do urbanog beogradskog naselja

Neimar

Naselje Neimar, koji se nalazi u srcu opštine Vračar, danas je urbana lokacija Beograda, a mnogi ne znaju da se ono prvobitno zvalo Kotež Neimar.

 

Kotež je srpski naziv za francuske vikendice i kuće van grada, dok je Neimar naziv građevinskog društva zahvaljujući kojem je izgrađeno naselje.

 

S vremenom, opstalo je samo drugi deo naziva starog prestoničkog naselja, a kao što mnogi znaju neimar označava graditelje.

 

 

Lokacija

 

Nalazi se na jugoistočnoj padini brda Vračar. Spušta se do doline nekadašnjeg Čuburskog potoka (danas Južni bulevar) i manjim delom izlazi na dolinu Mokroluškog potoka (danas autoput). Graniči se sa centralnim delom Vračara na severu, Čuburom na severoistoku i istoku, Autokomandom na jugu. Sa zapadne strane naselja nalazi se Karađorđev park, koji se graniči sa opštinom Savski venac.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by مایا (@antro_malaika)

 

Omeđen je nekim od najvažnijih i najpromentnijih ulica u gradu poput Bulevara oslobođenja, Južnog bulevara i autoputa (uključujući Autokomandu), ali sam po sebi predstavlja mrežu kratkih i uskih ulica.

 

Izgradnja porodičnih vila

 

  1. godine na prostoru Neimara nalazile su se njive, vinogradi i voćnaci. Većina je tada pripadala trgovcu Panti Tadiću.

Ranije pominjano građevinsko preduzeće Neimar 1919. godine od trgovca Tadića otkupilo je zemlju. Za današnji izgled naselja bila je zadužena grupa bečkih arhitekata, a plan je konačno usvojen 1924. godine.

 

Pre samog dogovora o planu izgradnje, u “Politici” se  uveliko reklamirala izgradnja 212 vila.

 

Osmišljeno je da naselje bude sačinjeno upravo od porodičnih vila, koje su stacionirane u 8 trgova. Ono što je bilo interesantno je, da su oni koji su se odlučili za gradnju mogli da koriste arhitekte, ali su ipak morali da se pridržavaju određenih pravila.

 

Nije bilo nimalo lako sprovesti plan u delo, a sama gradnja je potrajala. Završena je pred početak Drugog svetskog rata, od kada se ova opština smatra jednim od najlepših beogradskih naselja.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zoran Mesarović (@zoranmesarovic)

 

Autobuska linija Knežev spomenik – Neimar u to doba vodila je građane do ove lokacije.

 

U okviru ovog naselja nalazi se Hram Svetog Save, Karađorđev park, Crkva Svetog Save, Svetosavski plato, Narodna biblioteka Srbije, Katedrala Blažene Device Marije, Neimarski park i druga mesta.

 

Do devedesetih godina 20. veka kvart je uspeo da sačuva svoju staru arhitekturu sa niskim zgradama i porodičnim kućama, ali od tada je izgrađeno nekoliko blokova modernih kompleksa sa višim zgrada.

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište