fbpx

header

Katarina zna tajnu ogledala sa liciderskog srca

-Srce je simbol života. Njime volimo, poštujemo i zahvaljujemo se, pa je licidersko srce oduvek bio idelan poklon. Nekada se darovalo tokom udvaranja, veridbe, svadbe, rođendana i krštenja, a danas se kupuje kao suvenir. Najčešće se poklanjalo na korzou, gde su se devojke i momci upoznavali, a tim gestom se izražavala ljubav, u to vreme kada je bilo stid pokazati emocije na drugi način. Primanje liciderskog medenjaka značilo je prihvatanje ljubavi, prećutno odobrenje – priča reporteru portala Rebelgrade Katarina Milojević.

 

 

Ova simpatična prodavačica u najslađoj drvenoj kućici na „Trgu otvorenog srca“ u Beogradu pored liciderskih srca prodaje i razne lize, bombone i svakojake slatkiše. Ne čudi ovoliki izbor, uverili smo se da ih ljudi rado kupuju… Ipak, od svih silnih poslastica najzanimljivija priča je upravo licidersko srce, pa se vraćamo na „glavnu“ temu. Sagovornica ističe da je svaki primerak srcolikog kolača unikatan, jer se ručno ukrašava, a otkrila nam je i tajnu ogledalceta sa crvenog medenjaka…

 

 

-Pored raznih ukrasnih šara na srcu, glavno je ogledalce, na koje se devojka ogleda kada primi poklon. Na taj način mladić joj stavlja do znanja da je upravo ona u njegovom srcu. U pojedinim krajevima Srbije verovali su da ukoliko bi slučajno u tom ogledalcetu ugledala drugog momka, da joj je taj suđen, a ne onaj od koga je dobila. U svakom slučaju, srce sa ogledalom bilo je ključ i odgovor na pitanje hoćeš li da budeš moja devojka – objašnjava Katarina Milojević. Dodaje da joj je drago kada vremešna gospoda kupi licidarsko srce svojoj lepšoj polovini, jer su to činili pre nekoliko decenija, na krozou… Ipak, ne želi da otkrije ko je njoj poklonio najlepše licidersko srce…

 

 

Licidersko srce je danas dah tradicije, ali se i dalje pravi i kupuje više kao suvenir sa natpisom Srbija, Beograd… Iako simbolizuje ljubav onu najslađu, ono nije ukusno, nije za jelo, više je za gledanje. Nije na odmet znati da ima i onih kolača koji osim brašna, vode, šećera i jestivih boja sadrže i gips, kako bi bili čvršći. U ovo novo, moderno doba glavna namena liciderskog srca je da bude ukras, okačen na vrata kuhinjskog ormana ili retrovizora.

 

 

-Licidarski kolači se prave od meda, brašna, vode i mirišljavih začina. Veruje se da su se ovi medeni kolači pravili još u starom Egiptu, jer su se prilikom arheoloških iskopavanja piramida, uz sarkofage često pronalazili i medenjaci. Arheolozi su pronašli i nebrojeno kalupa za izradu medenjaka, a najčešće su bili u obliku životinja, čoveka i oružja – priča Katarina Milojević. Iz tog mističnog Egipta liciterski zanat se raširio Evropom, i to preko Grka i Rimljana. U Srbiju je stiglo u 18. veku, a najveći procvat licidarskog zanata dogodio se u doba Austrougarske monarhije. Kupite licidersko srce u srcu Beograda i odnesite voljenoj osobi.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište