fbpx

header

Jun – mesec mentalnog zdravlja i besplatna pomoć

jun-nacionalni-mesec-mentalnog-zdravlja-2022

Jun mesec proglašen je za Nacionalni mesec mentalnog zdravlja u Srbiji. Tokom ovog meseca će biti više promocije, nego inače, o značaju očuvanja mentalnog zdravlja.

 

Odluka da mesec jun bude mesec mentalnog zdravlja je usledila nakon teškog perioda i borbe sa kovidom koja traje duže od dve godine. Potrebno je razgovarati o problemima i svemu kroz šta smo prošli. Ništa ne odlazi samo od sebe niti se tako može rešiti. Problemi koji su usledili, rat u Ukrajini, majmunske boginje, inflacija i nedostatak namirnica, samo su povećali brigu i stres kod ljudi. Odjednom razmišljamo o stvarima o kojima nismo ni zamišljali da ćemo morati. Svaki ovaj aspekt negativno utiče na psihu i na mentalno zdravlje.

 

Prvi put je donesena ovakva odluka kod nas, zahvaljujući stručnjacima iz oblasti. Svi domaći stručnjaci će se uključiti tokom celog meseca, kao i institucije. Žele da edukuju i pokažu da nije sramota brinuti o mentalnom zdravlju. Građani ne moraju da budu bolesni da bi reagovali ili se posavetovali sa stručnim licima.

 

Biće napravljeni timovi stručnjaka i u Domovima zdravlja. Tako će sa lekarima opšte prakse raditi na tome kada da posumnjaju, kako da dijagnostikuju i da znaju šta u tom momentu da rade sa pacijentima.

 

Jedan od najvećih problema je što veliki broj pacijenata dođe do psihijatrijskog lečenja, ali ga iz nekog razloga ne nastavi. Neophodno je raditi sa decom i mladima kako bi se stvorili pravu sliku o mentalnom zdravlju. Poterbno je i uticati na starije koji nemaju dovoljno znanja o psihologiji. Najbitnija je edukacija ljudi svih starosnih dobi.

 

U Srbiji je urađena prva Nacionalna studija o proceni mentalnog zdravlja. Rezultati pokazuju da u ovom trenutku 15,2 odsto stanovništva ispunjava kriterijume nekog psihičkog poremećaja. U našoj zemlji depresiju ima oko 2,2 odsto stanovništva, anksiozne poremećaje 1,8 odsto. Najčešći problem u Srbiji je zloupotreba alkohola što je 7,2 odsto stanovništva. Međutim, studija je pokazala da nije bilo pada u kvalitetu života u Srbiji tokom pandemije. Rezultati se u Srbiji ne razlikuju od evropskih i svetskih rezultata gde ti procenti idu od 10 do 18 odsto.

 

Kome se obratiti za pomoć oko mentalnog zdravlja?

 

Od 24. novembra je aktivna internet platforma pod nazivom „Sve je OK“ koja je podržana od UNICEF-a u Srbiji u saradnji sa OPENS-om, NALED-om i stručnjacima iz Instituta za mentalno zdravlje. Cilj je da se mladima pruže relevantne i tačne informacije o mentalnom zdravlju i kako da pristupe postojećim uslugama i onlajn savetovanju.

 

Nedavno je osnovana i platforma za besplatne zdravstvene konsultacije „DokTok“ i kampanja „Razgovor koji leči“. U okviru projekta je omogućena besplatna psihološka podrška svakoga dana.  Razgovori sa psihoterapeutima i psiholozima obavljaće se svakoga dana na sajtu platforme.

 

DokTok-Razgovor-koji-leči-mentalnog-zdravlja-2022

Foto: Promo

 

Na toj stranici građani mogu da pogledaju listu dostupnih psihologa i njihove slobodne termine. Zatim, moći će da zakažu svoju konsultaciju kod odabranog stručnjaka ili da se odmah povežu sa nekim od trenutno dostupnih. Potrebni su samo telefon ili računar sa stabilnom internet vezom, a više informacija možete pronaći putem linka. Tako se stupa u kontakt sa nekim od oko 30 dostupnih psihologa i psihoterapeuta putem poziva, ali i čet opcije.

 

Centar za mentalno zdravlje nastavlja da radi neposredno i potpuno besplatno. Ono što se ovde dobija je psihoterapija od strane sertifikovanih psihoterapeuta, koja je inače jako skupa. Centar je ponovo otvoren na lokaciji Terazije 3, III sprat. U Centar mogu svi da dođu i besplatno se posavetuju o svojim problemima ili problemima svojih bližnjih sa stručnjacima iz oblasti mentalnog zdravlja, bez uputa i zdravstvene knjižice. Ukoliko imate bilo koji problem, sve informacije možete dobiti putem sledećih telefona: 011/3612-467 i 064/8652-520. Centar je otvoren svakog radnog dana od 09 do 19 časova.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište