fbpx

header

Gde kupiti kamen sreće i hvatače snova?

hvatac-snova

 

Na vetrometini ispred TC Ušće na Novom Beogradu stoji čovek sa maramom na licu, a na glavi kapuljača i kapa koja krije zift crnu, dugu kosu. Odmah smo primetili da je stranac, a najviše je zaličio na Indijanca. Bili smo u pravu.

 

Fredi Seruno iz Bolivije se pre šest godina preselio u Beograd, gde prodaje nakit i hvatače snova koje sam izrađuje u podstanarskoj garsonjerici kod hale Pionir.

 

Priče iz beogradske suvenirnice: Rusi ne vole Putina na srpskoj čašici za rakiju

 

 

Obično svoje džidža bidže prodajem na Novom Beogradu, u Bloku 21 ili na Zelenom vencu. Mušterije su i žene i muškarci, i mladi i stariji. Najviše kupuju narukvice i priveske od kamenčićima koji donose sreću, a potom i hvatače snova – kaže jedini Indijanac u Srbiji.

 

 

 

Pre sedam godina Fredi Seruno je prvi put posetio naš grad, svirao je andsku frulu u Knez Mihailovoj, zaljubio se u Srpskinju i ostao. Do tada je nekoliko godina boravio u Mađarskoj i Češkoj, gde je radio sito štampu.

 

 

 

-Štampao sam najviše majice. Firma iz Bolivije me je poslala. To preduzeće je s vremenom sve manje posla imalo pa im nisam više bio potreban, ali sam ostao u Evropi. Dolaskom u Beograd počeo sam da pravim nakit – priča ovaj neobičan Indijanac.

 

Duhovna putovanja sa afričkim umetnicima u Beogradu

 

Ističe da voli evropski način života i kulturu, da je njegova Južna Amerika kao drugi svet, ali, ipak, prelep. Pre korone je posetio svoju Boliviju, malo išao u Peru, da se napoji tamošnjom tradicionalnom muzikom, koja mu je, kako kaže, u vreloj indijanskoj krvi.

 

 

 

Fredi Seruno nam je objasnio da hvatači snova potiču iz plemena američkih Indijanaca, da je originalni bio krug prečnika desetak centimetara i pravio se od grančice vrbe, opleten kanapom ili kožom i ukrašen perjem.

 

 

Кrug simbolizuje dnevno kretanje sunca, a perje „dah života“. Vrsta pera takođe ima značenje – pero sove je tzv. žensko pero i predstavlja mudrost, dok pero orla – muško pero, predstavlja hrabrost. Hvatači snova u davninama pravili su se za bebe – kao „visuljci“ koji će im privlačiti pažnju, ali i koji će ih čuvati dok spavaju – objašnjava beogradski Indijanac.

 

Prodaja vinila u 2021. najveća u poslednjih 30 godina

 

Fredi Seruno kaže da jedno indijansko pleme veruje da se loši snovi upliću u mrežu i s prvim jutarnjim zracima sunca bivaju uništeni, dok se lepi snovi spuštaju do spavača niz perje. Drugo pleme veruje da se lepi snovi „hvataju“ u mrežu i čuvaju, dok ružni „cure“ kroz rupicu u sredini mreži.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište