fbpx

header

Humanitarna izložba u Galeriji FLU za „dete leptira“

Prizor jednog izloga na kraju Knez Mihailove rastužuje, ali ujedno i vraća veru u ljudskost… Reč je o Galeriji FLU, odnosno humanitarnoj izložbi radova studenata Fakulteta likovnih umentosti u Beogradu. Cilj je prikupljanje pomoći za dete leptira, Anu Vukadinović, koja boluje od bulozne epidermuloze.

 

Prodaju se najrazličitiji crteži, a na stolu sa kartonskom kutijicom namenjenoj za prikupljanje novčane pomoći nalaze se i privesci od kamenčića…

 

Samo smo bili mi u galeriji FLU, a cela ulica vrvi od prolaznika i horde ljudi ispred tržnog centra.

 

 

Devojčica Ana za koju se sakuplja novac rođena je 2002. godine u Beogradu i od dolaska na ovaj svet dijagnostifikovana joj je bulozna epidermioliza. U pitanju je retko oboljenje kože, kod kog ona postaje toliko osetljiva da pri najmanjem dodiru nastaju velika oštećenja. Deca obolela od ove bolesti poznata su kao „deca leptiri“. Kod najtežih oblika, bolest dovodi i do smrtnog ishoda u najranijem periodu života. Većina obolelih su osobe sa invaliditetom već u ranom detinjstvu.

 

Bolest iziskuje svakodnevno previjanje i negu jer je to, za sada, jedina siptomatska terapija kojom se produžava život. Ani se u martu 2021. godine stanje pogoršalo i ima potrebu za još učestalijim previjanjima.

 

 

Devojka je uspešno završila srednju školu sa odličnim uspehom, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja i konstantnih bolova ne može da upiše fakultet, za čim neizmerno žali.

 

Preko RFZO-a Ana dobija trećinu od ukupno potrebnih mepileks flastera i vazelinskih gaza, ali su joj neophodne donacije kako bi svakog meseca imala dovoljno za potrošni medicinski materijal, lekove, suplemente, vitamine i antibiotske masti.

 

Humanitarna izložba u Galeriji FLU za Anu Vukadinović u Galeriji FLU, u Knez Mihailovoj ulici, trajaće do subote, 15. Januara 2022. godine.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište