fbpx

header

Ovaj poznati umetnik je živeo na spratu bioskopa “Zvezda”

novi-bioskop-zvezda-alternativa

BioskopZvezda” nalazi se u zgradi staroj više od jednog veka u ulici Terazije 40, a izuzetno je zanimljivo to što je stara građevina prva zgrada namenjena za izgradnju fotografskog ateljea.

 

Milan Jovanović bio je srpski i jugoslovenski građanski i dvorski fotograf koji je 1901. godine kupio imanje na Terazijama, a onda angažovao arhitektu Milana Antonovića da u duhu tog vremena projektuje sadašnji bioskop „Zvezda“.

 

Poznati naš fotograf je prostorije na spratu koristio za potrebe ateljea, dok su u prizemlju bili dućani za izdavanje – od modnog salona, cvećare, restorana do bioskopa.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kulturne tapete (@kulturne.tapete)

Ugledni dvorski fotograf jedini je građanin Srbije koji je ikada podigao zgradu za potrebe fotografisanja, a na ovom mestu radio je portrete važnih savremenika i bio izuzetno cenjen od porodica Obrenović, Petrović, a kasnije i Karađorđević.

 

Njegovi savremenici tada su govorili da su se ispred ateljea Jovanovića mogli videti redovi zainteresovanih mušterija, a zahvaljujući njemu danas su mnogi portreti uspešnih ljudi tog vremena sačuvani.

 

U prostorijama nekadašnjeg ateljea čuvenog fotografa danas se dešava sedma umetnost, odnosno godinama se održavaju projekcije filmova u kultnom bioskopu “Zvezda”.

 

 

Poznate su njegove fotografije kraljice Natalije, Drage Mašin, Aleksandra Obrenovića, Jelene Savojske, Đorđa Karađorđevića i dr.  Fotografisao je i razne znamenite ličnosti, kao što su Branislav Nušić, Laza Kostić, Milovan Glišić, Milorad Mitrović, Janko Veselinović, ali i njegov rođeni brat, Paja Jovanović.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište