fbpx

header

Otvoren prvi muzej viskija, ali samo privremeno

muzej-viskija-dorcol-beograd-2022

Glavi grad Srbije postao je prestonica viskija, ali samo na nekoliko meseci. Na Dorćolu je otvoren prvi Muzej viskija & bar u Knjeginje Ljubice 21.

 

Otvaranje je bilo 7. jula, a za ovu priliku je preuređena kuća iz davne 1888. godine. Svaki posetilac ima mogućnost da u okviru organizovanih tura proba dva ukusa viskija, uz različite čulne senzacije tokom probe.

 

Prvi put van Irske, posetioci muzeja imaju priliku da dožive deo ture iz čuvene Jameson destilerije u dablinskom Bow Street-u. Kroz neponovljivu turu stručni vodiči predstavljaju istoriju viskija od Mesopotamije do današnjih dana. Posetioce upoznaju i kroz proces proizvodnje viskija, prema tradiciji čuvene irske destilerije.

 

U okviru muzeja nalazi se i 3D model tri bakarna kazana (potstila). Zajedno predstavljaju jedinstveni proces trostruke destilacije, po kome je irski viski poznat širom sveta.

 

Pored posete muzeju, posetioci mogu u dizajniranom muzejskom Baru da probaju 25 različitih vrsta viskija. Za potpuno uživanje, služe se na pravi način, u čašici od 0,05l. Prave i koktele od viskija u kojima će posetioci uživati u bašti ili lounge delu bara. Radi do ponoći i vikendom do 1 sat posle ponoći.

 

Muzej viskija će biti otvoren narednih pet meseci, tačnije do 1. decembra. U ovom periodu biće organizovani nastupi DJ-eva kao i žive svirke, koktel večeri, radionice irskog plesa, kao i specijalne noćne ture sa poznatim vodičima.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Muzej viskija & bar (@muzejviskija)

 

Cena ulaznice je 500 dinara. Posetioci mogu da budu samo punoletna lica. Ulaznice se kupuju u shop-u koji ima i ekskluzivnu ponudu majica, dukseva i drugih poklona. Radno vreme muzeja i shop-a je od 12 do 20h, s tim da ture počinju na svakih sat vremena od 13h.

Istorija viskija

 

Reč viski potiče od starog irskog izraza „Uisce beatha” što znači „voda života”. Predstavlja kategoriju žestokih alkoholnih pića, koja nastaju destilacijom žitarica i čuvaju se u buradima ili bačvama napravljenim od hrastovog drveta. Najčešće se pravi od ječma, raži, ovsa, kukuruza, pšenice. Najpopularniji viski potiče iz Irske, Škotske i Sjedinjenih Američkih Država.

 

Irski viski je pitak i mek i odležava u hrastovom buretu minimum tri godine. Četiri od pet glavnih marki irskog viskija proizvodi se u Jameson destileriji Midlton. Originalni Irski viski se destiluje u tri kazana (tzv. potstila) i nema karakterističnu aromu.

 

Poslednjih decenija viski se vraća na puteve stare slave širom sveta. Sve je to zahvaljujući standardizaciji proizvodnje, ali i inoviranju tradicionalne tehnologije kao što rade u Japanu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište