fbpx

header

Zlatne godine u DOB-u: Slušamo Sonic Youth i The Lemonheads

zlatne-godine-2022

U Domu omladine, u okviru ciklusa „Zlatne godine“, biće predstavljeni albumi kultnih bendova Sonic Youth i The Lemonheads.

 

Ovoga puta se bave baštinom alternativnog roka. To su ploče koje su pravo iz andergraunda osamdesetih iznele novu rok estetiku i moralne vrednosti na veliku svetsku scenu.

 

Ploče će, 15. aprila, doneti Žikica Simić i Dragan Ambrozić, a program počinje u 18 časova. Albumi koji će se slušati su: „Goo” (1990) – Sonic Youth i „It’s A Shame About Ray” (1992) – The Lemonheads.

 

Posle skoro deset godina rada, predvodnici alternativnog roka snimili su album kojim su se probili na svetsko tržište. „Goo“ je ona ploča koja se pamti i definiše svoje doba. Izašla malo pre nego što će se pojaviti grunge, praktično ga najavljujući. Sadržala je sve elemente koji će ga proslaviti, glasan zvuk, nekomercijalan stav, i ideologiju otpadništva od društvenih normi.

 

„Noise“ estetika koju su Sonic Youth pretvorili u artistički iskaz od globalnog značaja, konačno je stigao do mnogo ljudi. Sama grupa je došla najbliže tome da postane deo sistema zvezda velikih izdavačkih kuća. „Goo“ je bio vrhunac njihovog truda da spasu rokenrol od propadanja i modernizuju ga, da izrazi sentiment kraja XX veka.

 

Menjajući se iz hardcore punk benda u melodični pop-rok sastav, Lemonheads su pravili sve bolje i bolje pesme još od kraja osamdesetih. Kad je izašao ovaj album, svi su postali svesni da se Evan Dando pretvorio u jednog od najboljih singer-songwritera svoje generacije. Uspostavljajući most između hipi tradicije i novog undergrounda, sa lakoćom je doneo više topline i ljudskog dodira u inače visoko-isfabrikovanu popularnu muziku.

 

Već je bio na glasu kao frajer svetskog glasa, što stvarno nije bila zanemarljiva informacija. Dando je sav svoj talenat skoncentrisao na ovu ploču, kad su alternativne vrednosti polako zakoračile u mainstream kulturu. Ostao je upamćen kao jedna od ikona svog doba.

 

Ciklusom razgovora „Zlatne godine“ nudi se novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, posebno popularne muzike XX veka.

 

– Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast. Vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima – kažu iz DOB-a.

 

Metod rada im je dijaloški. Kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, će dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište