fbpx

header

Prijateljstvo Srbije i Izraela: Film „Na mapi“ u Kinoteci

Na-mapi-film-2022

Ove godine obeležava se 30 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Izraela. Kreće prikazivanjem filma „Na mapi“.

 

Ovaj značajan jubilej Ambasada Izraela proslaviće brojnim manifestacijama tokom 2022. godine.

 

Prva u nizu se održava u sredu 9. marta od 19 časova u Jugoslovenskoj kinoteci. Te večeri biće obeležena i 45. godišnjica od kada je KK Makabi u Beogradu 7. aprila 1977. godine osvojio prvu titulu evropskog prvaka.

 

Okupljenim zvanicama će se obratiti ambasador Izraela Nj.E. Jahel Vilan, kao i predstavnik Vlade Srbije. Nakon toga će biti prikazan dokumentarni film „Na mapi“. Ovo ostvarenje je delo izraelskog reditelja Danija Menkina o čuvenoj pobedi Makabija u tadašnjem „Pioniru“ koju mnogi Izraelci i dan danas pamte.

 

Film „Na mapi“ govori o nepredvidivoj priči o Evropskom prvenstvu Makabija iz Tel Aviva 1977. godine. Priča se odigrala u vreme kada je Bliski istok još uvek bio u krizi od Jom Kipur rata 1973. godine, olimpijskog masakra u Minhenu 1972. i otmice aviona 1976. leta Er Fransa iz Tel Aviva. Kroz objektiv sporta, film „Na mapi“ predstavlja mnogo širu priču. Govori o tome kako je jedan tim zarobio srce jedne nacije usred domaćih previranja i globalnih mahinacija Hladnog rata.

 

Ulaz je moguć samo uz pozivnicu. Zbog pandemije virusa Covid-19 događaj će biti održan uz sve preporučene mere.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

koncert-root-70-bam-klub-2022

Jazz Special: Root 70 u BAM klubu

 Poznati internacionalni džez sastav Root 70 će održati svirku u BAM klubu. Džez bend Root 70 proslavio je 20. godišnjicu postojanja 2020. godine.    Ovu okolnost duguje čitavom nizu činjenica.

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište