fbpx

header

Prijateljstvo Srbije i Izraela: Film „Na mapi“ u Kinoteci

Na-mapi-film-2022

Ove godine obeležava se 30 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Izraela. Kreće prikazivanjem filma „Na mapi“.

 

Ovaj značajan jubilej Ambasada Izraela proslaviće brojnim manifestacijama tokom 2022. godine.

 

Prva u nizu se održava u sredu 9. marta od 19 časova u Jugoslovenskoj kinoteci. Te večeri biće obeležena i 45. godišnjica od kada je KK Makabi u Beogradu 7. aprila 1977. godine osvojio prvu titulu evropskog prvaka.

 

Okupljenim zvanicama će se obratiti ambasador Izraela Nj.E. Jahel Vilan, kao i predstavnik Vlade Srbije. Nakon toga će biti prikazan dokumentarni film „Na mapi“. Ovo ostvarenje je delo izraelskog reditelja Danija Menkina o čuvenoj pobedi Makabija u tadašnjem „Pioniru“ koju mnogi Izraelci i dan danas pamte.

 

Film „Na mapi“ govori o nepredvidivoj priči o Evropskom prvenstvu Makabija iz Tel Aviva 1977. godine. Priča se odigrala u vreme kada je Bliski istok još uvek bio u krizi od Jom Kipur rata 1973. godine, olimpijskog masakra u Minhenu 1972. i otmice aviona 1976. leta Er Fransa iz Tel Aviva. Kroz objektiv sporta, film „Na mapi“ predstavlja mnogo širu priču. Govori o tome kako je jedan tim zarobio srce jedne nacije usred domaćih previranja i globalnih mahinacija Hladnog rata.

 

Ulaz je moguć samo uz pozivnicu. Zbog pandemije virusa Covid-19 događaj će biti održan uz sve preporučene mere.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište