fbpx

header

Ne propustite Ring Ring festival: Evo ga detaljan program

ring-ring-26-festival-koncert-2022

Vodeći regionalni festival nove i improvizovane muzike, Ring Ring očekuje nas u svom redovnom majskom terminu. Festival je pre nekoliko dana proglašen za Festival od regionalnog značaja za 2021. godinu, po izboru revije Muzika Klasika.

 

Dvadesetšesto izdanje biće održano u Beogradu, u Jevrejskom kulturnom centru i klubu Drugstore, od 19. do 26. maja.

 

– Tog 23. maja 1996. godine počeo prvi festival Ring Ring u Kulturnom centru Rex. Mogli smo samo da se nadamo da će festival potrajati više od četvrt veka – rekli su organizatori.

 

Lista od preko 350 koncerata održanih tokom proteklih 26 godina mogla bi da se označi kao: Ko je ko u inovativnoj muzici. Srećom, lista umetnika i umetničkih projekata pokazuje tendenciju ka beskraju. Zato organizatori festivala Ring Ring lako crpe inspiraciju i energiju da svake godine osmisle kvalitetan program.

 

 

– Ove godine, program obuhvata pet koncertnih večeri, uz učešće muzičara iz 12 zemalja. I to samo šest meseci nakon jubilarnog, 25. izdanja festivala, održanog u neuobičajenom terminu u novembru. Prošle godine se festival vratio tamo gde je započeo život u Jevrejsku 16, u nekadašnji Rex, a današnji Jevrejski kulturni centar „Oneg Shabbat“. Osim toga, bio je održan i u klubu Drugstore. Obe lokacije će ugostiti i 26. izdanje Ring Ring-a – ukazali su.

 

Međutim, i ove godine je u fokusu saradnja domaćih i stranih umetnika.

 

– Trio Gordan čine berlinski muzičari Gido Mebijus i Endi Šteher i naša pevačica Svetlana Spajić. Njihov prošlogodišnji debi-album „Down in the Meadow“ već je našao mesto na nekoliko svetskih top-lista. Vlasnik izdavačke kuće Morphine Records, koja je objavila taj album, Rabija Beaini, nastupiće iste večeri kao di-džej. Tu noć će do jutra, u popularnom klubu Drugstore, obogatiti i nekoliko domaćih di-džejeva – kazali su oni.

 

Nastupi Fila Mintona i Silarda Mezeija, kao i kvarteta Echo Pointers, deo su njihovih prvih, majskih turneja. Turneje se završavaju upravo nastupima na završnoj večeri festivala Ring Ring.

 

Domaći adut je i kvintet Jasne Jovićević, kompozitorke i multiinstrumentalistkinje, u kom su poznati domaći muzičari. Jasna je sa svojim triom oduševila publiku na Beogradskom Džez Festivalu 2021. godine. Ovo je prilika da pred domaćom publikom predstavi i novi, petočlani sastav.

 

 

Među glavnim zvezdama ovogodišnjeg festivala je Žoel Leandr, vodeća francuska i svetska kontrabasistkinja u sferi avangardne i improvizovane muzike. Iako nastupa već skoro pola veka i dalje je izuzetno tražena na festivalima širom sveta. Na festivalu Ring Ring je nastupila samo u uvodnom događaju festivala, 2009. godine, i to kao sviračica u predstavi Sho-Bo-Gen-Zo Jožefa Nađa. Drugi muzički veteran na 26. Ring Ring-u je već pomenuti engleski pevač Fil Minton, takođe dobar poznanik beogradske publike.

 

U Beograd ponovo dolazi i bubnjar Toni Bak (član trija The Necks), ali ovoga puta kao član dva dua. Jedan je sa gitaristom Endijem Morom (The Ex) i drugi sa italijanskim saksofonistom Đanijem Đebijom.

 

ring-ring-26-festival-koncert-2022

Foto: Facebook

 

Spektakl na 26. Ring Ring-u će svakako predstavljati koncert četrnaestočlanog sastava GGRIL iz Montreala. Festival će svojim nastupom otvoriti Trio DDK (Žak Demier/Aksel Derner/Jonas Koher), a zatvoriti kvartet Echo Pointers, u kojem se trojici naših mladih muzičara iz Novog Sada pridružuje Finkinja Adele Sauros.

 

Program 26. Festivala Ring Ring

 

Petak, 20. maj, Drugstore, 21 časova:

Gordan (Srbija/Nemačka/Austrija)

Rabih Beaini (Nemačka/Liban)

 

Subota, 21. maj, Jevrejski kulturni centar „Oneg Shabbat“, 20 časova:

The Fruitful Darkness (Italija/Australija)

GGRIL (Kanada)

 

Sreda, 25. maj, Jevrejski kulturni centar „Oneg Shabbat“, 20 časova:

Jasna Jovićević Quinary (Srbija)

Joëlle Léandre (Francuska)

 

Četvrtak, 26. maj, Jevrejski kulturni centar „Oneg Shabbat“, 20 časova:

Phil Minton & Szilárd Mezei (Velika Britanija/Srbija)

Echo Pointers (Srbija/Finska)

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište