fbpx

header

Zajednički frižider protiv bacanja hrane: Akcija koja život znači

Zajednički-frižider-Dorćol-Platz-2022

Inicijativa „Zajednički frižider“ pokrenuta je postavljanjem frižidera koji se nalazi ispred Dorćol Plaza u Dobračinoj ulici. Voće,  povrće, konzervirana i fabrički upakovana hrana našli su se u frižideru za sve one kojima je to najpotrebnije.

 

Cilj je upravo to, da se hranom obezbede osobe kojima je stvarno potrebno, ali i da se smanji količina bačene hrane.

 

Prvi ovakav frižider u Srbiji postavile su Tamara Stojković i Emilija Bojić u okviru istoimene omladinske inicijative. Pokrenule su je kroz projekat svetske organizacije za zaštitu prirode WWF-a. Ovaj tim na raspolaganju je korisnicima i građanima za donacije.

 

 

WWF Adria posvećena je osnaživanju mladih u Srbiji u pronalaženju i sprovođenju rešenja za uzroke i posledice klimatske krize. Frižider je donirala organizacija 28. juna.

 

– Bila je prava čast i zadovoljstvo u proteklih šest meseci sarađivati sa devojkama iz inicijative Zajednički frižider. One su izuzetno posvećene i njihov entuzijazam i želja za promenom ni u jednom trenutku nisu posustali. Ono što ovu ideju čini posebnom jeste da ne samo da smanjuje otpad hrane već ima i humanitarnu komponentu – ističe Mina Mirić iz WWF Adria.

 

Frižider je oslikao ulični umetnik Andrej Kolosov, a inicijativu podržava i Banka hrane Beograd koja će da snabdeva frižider hranom.

 

– Čim su nas Tamara i Emilija kontaktirale, odmah smo prihvatili da se uključimo, posebno jer ovako nešto ne postoji u našoj zemlji. Snabdevaćemo frižider svežim voćem i povrćem zahvaljujući donacijama koje svakodnevno dobijamo od velikog prehrambenog lanca u Srbiji. Trudićemo se da obezbeđujemo i druge osnovne namirnice uz pomoć brojnih kompanija koje nas podržavaju. Ovakav frižider obezbeđuje lakši i direktniji pristup krajnjim korisnicima, ali omogućava i svim građanima da se lično uključe. Pozivam sve one koji mogu da se pridruže da prošetaju do frižidera ili do našeg magacina, doniraju višak namirnica i podrže ovu inicijativu – ističe Katarina Žigić Blagojević iz Banke hrane u Beogradu.

 

Pored uobičajenih adolescentskih briga, one brinu i za čitavu planetu i sve ljude na njoj, a posebno one kojima je pomoć najpotrebnija.

 

– Zahvalne smo svima koji su nas podržali i nadamo se da će ova akcija zaista pomoći onima kojima je to najpotrebnije, i podstaći druge da se pokrenu za lepšu budućnost za sve nas. Emilija i ja hoćemo da postavimo i „Zajednički ormar“, da smanjimo bacanje garderobe koje isto doprinosi klimatskoj krizi. Takođe, želimo da nastavimo da se bavimo problemom bacanja hrane, da podižemo svest o ovom problemu i podstičemo pozitivne promene na sistemskom, zakonskom i individualnom nivou – kaže Tamara Stojković koja stoji iza projekta „Zajednički frižider“.

 

Uputstvo za „Zajednički frižider“ – Kako da donirati hranu

 

Važno je znati da Beograđani mogu da koriste hranu iz frižidera za svoje obroke ili da budu donatori. Na „Zajedničkom frižideru“ nalazi se precizno uputstvo o vrsti i pakovanju namirnica koje su predmet donacije. Hrana mora biti fabrički upakovana. Voće i povrće mora biti u odgovarajućoj ambalaži, sa adekvatnom deklaracijom o poreklu, roku trajanja i datumu proizvodnje.

 

Zajednički-frižider-Dorćol-Platz-2022

Zajednički frižider

 

Organizatorke inicijative Tamara i Emilija su okupile i tim volontera, koji će se brinuti za održavanje frižidera. Namirnice iz frižidera korisnici mogu da uzmu od 11 do 19 časova.

 

Za dodatne informacije, možete ih pratiti na Instagramu. Obavezno posetite i „Zajednički frižider“ na Dorćol Platz-u i recite „NE“ bacanju hrane.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište