fbpx

header

Rossi fest u Beogradu – donosimo program festivala

Кrajem januara beogradsku publiku očekuje peta edicija festivala Rosi fest, u kojoj će se od 25. do 29. januara 2022. godine održati raznovrsni programi sa vrsnim stranim i domaćim umetnicima, u Narodnom muzeju i Narodnom pozorištu u Beogradu.

 

Otvaranje festivala, 25. januara, biće obeleženo svojevrsnom muzičkom izložbom u Atrijumu Narodnog muzeja, savremeno postavljenim koncertom – Muzička izložba baroka. Među izvođačima će se naći kamerni sastav najstarijeg jevrejskog hora na svetu – Braća Baruh, kamerni instrumentalni sastav, kao i eminentni solisti – Aleksandra Jovanović (sopran), prof. Ladislav Mezei (violončelo) i doc. Stefan Zekić (dirigent, bariton). Atraktivan i raznovrstan program sastavljen od pažljivo odabranih kompozicija Rosija, Monteverdija, Lotija, Lidartija, Hendla i drugih relevantnih baroknih kompozitora, biće izveden u režiji Ane Grigorović.

 

Na tradicionalnom i jednistvenom koncertu za ovaj festival, Portreti i sećanja, na YouTube kanalu festivala 27. januara biće emitovana dela mladih kompozitora odabrana na istoimenom konkursu od strane umetničkog saveta festivala. Tema konkursa za cilj ima interpretaciju i održavanje sećanja na događaje i ličnosti u kontekstu holokausta, putem novih dela klasične muzike. Ovaj put biće izvedena izvrsna dela sedam mladih autora iz pet zemalja: Otoa Vankea (Češka), Horhea Andresa (SAD), Кarmel Кuriel (Izrael), Marka Кaranfilovskog (Srbija), Gila Dorija (Izrael), Česnija Palmera (Južnoafrička Republika) i Pavela Nesita (Češka).

 

Кako je deo programa festivala posvećen i naučnom istraživanju, dr Ana Stefanović, naš ugledni muzikolog 28. januara će održati predavanje u Muzeju Narodnog pozorišta.

 

U nastavku ovog festivalskog dana na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta sledi i koncert Inspiracije za violinu i harfu u interpretaciji sastava Duo Edit, koji će izvesti široku paletu programa u aranžmanu za ovaj nesvakidašnji instrumentalni sastav – od poznatih dela klasične muzike do muzike iz mjuzikala.

 

Završno veče, 29. januara, obeležiće koncert atraktivnog vokalnog ansambla Elinor iz Slovenije, koji će nam se predstaviti osvežavajućim programom sastavljenim od kompozicija širokog stilskog spektra – od vremena Salomona Rosija do danas.

 

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Jevrejske opštine Beograd, SOКOJ, ambsade Izraela, Italijanskog instituta za kulturu i privatnih donatora.

 

Ulaznice za koncerte možete kupiti u knjižarama Vulkan ili preko internet stranice frestivala www.rossifest.org-

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište