fbpx

header

U decembru nastaje snežna idila na beogradskim izlozima

Beograđani prate trend, na prozorima ne žele Deda Mraza i Sneška Belića, a luduju za oslikavanjem bambusa i banana na zidovima dnevnih soba.

 

Razvoj slikarskih tehnika i proizvodnja boja, učinila je da u ugostiteljskim lokalima, ali i u svojim domovima, posmatramo idilične zimske i druge prizore o kakvima smo samo maštali ili kao deca gledali u slikovnicama. Sada je dovoljno umetniku reći ili pokazati kako vaš zid ili izlog želite da oslika novogodišnjim motivima – snegom, pahuljama, jelkama, irvasima ili Sneškom Belićem i Deda Mrazom.

 

-Ovo je period kada puno radim. Zovu me sa svih strana da oslikam izloge i zidove kafića, restorana, vrtića, dečijih igraonica, privatnih kuća, ali i ulaza u stambene zgrade – priča za „Rebelgrade“ Nenad Stojkov. Kaže da nema formalno obrazovanje umetnika, ali ga to nije sprečilo da se bavi ovim poslom, naprotiv.

 

 

-Neprekidno sam nešto radio i zadovoljan sam što od ove svoje umetnosti živim. Međutim, iako me je sjajni nastavnik likovnog Slavoljub Jovanović u O.Š „Vase Pelagića“ u Kotežu, primetivši moju darovitost, nagovarao da upišem dizajnersku školu, nisam ga poslušao, jer sam bio nezreo – priča Nenad Stojkov.

 

Usavršio je i tehniku oslikavanja majica, fluorescentnih, koje su kupovali ljubitelji rejv žurki u Beogradu, a prodavale su se i na festivalima u Holandiji, Portugaliji i Španiji.

 

 

Kada je reč o zidovima, prvi je oslikao pre petnaestak godina komšinici, kada je rodila bebu, a imala je boje jer je radila u farbari.

 

-Esperimentisao sam i uspeo, pa sam onda nekim crtežom ukrasio zid i sestri, pa bratu, drugaru… Utom je u Srbiji krenula ekspanzija oslikavanja zidova – priseća se Nenad Stojkov. Dodaje da je sada moderno da se oslikavaju zidovi čim se beba rodi, a gotovo obavezno u obdaništima i radionicama za decu.

 

-Kada su u pitanju zidovi prostorija u kojima borave mališani, obožavam da se igram sa intenzivnim bojama, da pršte, ali roditelji se najčešće opredele za pastelne. Odrasli u dnevnim sobama uglavnom traže da im oslikam bambus, banane i lišće. Celo leto sam crtao listove tropskih biljaka – priča Nenad Stojkov.

 

 

Budući da se pojavio čudan trend, oslikavanje tropskih biljaka usred Srbije, upitali smo ga kako je to zamenilo dekorativne tapete koje su godinama bile u modi.

 

-Dešavalo se da poručene tapete budu mnogo lošije nego što su izgledale na fotografijama na internetu, pa su vraćali poštom. Dešavalo se potom da su čuli šta ja radim pa došli da vide uživo i rekli da im izgleda lepše i bolje nego na slikama – priča Nenad Stojkov.

 

Kvalitet rada odveo ga je i u Švajcarsku, a klijenti su bili naši ljudi, gastarbajteri, koji su mu platili sve, jer im je bilo važno samo da im oslika izlog poslastičarnice, jer tamošnji umetnici ove usluge naplaćuju po nekoliko hiljada evra.

 

 

-Kada su me zvali i rekli da će snositi troškove puta, smeštaja i da će platiti koliko tražim, samo da dođem, mislio sam da se šale. Njima se isplatilo što sam prihvatio tu ponudu, a i meni je odgovaralo, jer sam video tu zemlju u kojoj nisam imao priliku da putujem. U Srbiji moram mnogo, mnogo više da radim za toliko novca. U Srbiji se dešava da nas četvoro oslikava neki objekat i podeli zaradu od dvesta evra, a uz to imamo i troškove – priča Nenad Stojkov.

 

Najveći izazov našeg sagovornika je oslikavanje velikih površina, što veće – to bolje, i to u hotelima, ogromnim restoranima. Najveće staklo dva sa sedam metara, oslikao je u jednoj privatnoj kući na Ubu. Nacrtao je zimu u planinskom selu. Ponekad su klijenti tražili da im oslika staklo u boji, ali to nije prihvatao.

 

 

-To je jedino što odbijam. Mada, primećujem da se i to radi, ali meni se ne sviđa. Bela mi je za staklo idealna – kaže Nenad Stojkov.

 

U svet oslikavanja izloga našeg sagovornika uvela je drugarica sa instagrama, ponudivši mu da uradi jedan izlog, jer ona nije imala vremena. Prema njegovim saznanjima, prvi izlog sa nogodišnjim motivima u Srbiji oslikan je pre jedne decenije u Novom Sadu.

 

 

Kada je u pitanju dekorativno oslikavanje stakla za Novu godinu, odavno ima fomiran ukus. Ne voli Deda Mraza, Sneška Belića i ukrase, ali i njih oslikava.

 

-To klijenti uglavnom traže zbog dece. Ljudi polako shvataju da nije poenta imati Deda mraza, jer je on zanimljiv do Srpske nove godine. Stoga više radim idilične snežne motive, pa ih pojedini lokali drže do marta. Volim drveće, jelke, bezbroj pahiljica, šumske životinje i kućice prekrivene snegom na brdu – priča Nenad Stojkov. Ovog meseca oslikao je silne beogradske izloge, pa i restoran Bela reka, Džeri, Propagand na Dušanovcu, a sada radi Kineski kulturni centar. Za kraj nam otkriva da je za oslikavanje većeg ugostitljskog objekta potrebno izdvojiti između dvesta i trista evra, a da njega najčešće pronalaze na istagramu – oslikavanje_zidova_mural_art.

 

Nenad Stojkov slovi za najtraženijeg umetnika u Beogradu koji oslikava stakla i zidove, ali ima još mnogo talentovanih. Dovoljno je na pretragu istagrama ukucati „oslikavanje izloga“, „oslikavanje zodova“ i izbaciće niz profila – windowall_art, oslikavanje_izloga_, oslikavanje_izloga, oslikavanjeizloga_milicaterzic, oslikavanjepozarevac, wallartbelgrade, oslikavanje_izloga_ag, mural_art_miki, oslikavanje_izloga_i_prozora… Gledajući sve te profile, vreme će da vam iscuri za tren, pa zato se brzo morate opredeliti, jer sati lete i za til čas sklopiće se kazaljke i nastupiće ponoć – Nova 2022. godine.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište