fbpx

header

Treći 3D model ulične umetnosti u centru Beograda

Treći model murala za slepe i slabovide osobe postavljen je u Beogradu, u Cetinjskoj ulici, u okviru projekta “Umetnost u prolazu”.

 

Treći mural za koji je urađen 3D model nosi simboličan naziv “Ljubav i nada”, a oslikali su ga umetnici Jana i Hope. Cilj projekta “Umetnost u prolazu” je da približi uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama kroz postavljanje modela urađenih 3D tehnologijom.

 

Kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućeno je ovim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela na ulicama glavnog grada.

 

 

Mural “Nada i ljubav” je oslikan 2018. uz podršku dece iz „Svratišta“. Zid se nalazi u Cetinjskoj preko puta socijalnog preduzeća kafe-bara „16“ koji je otvoren sa ciljem da pruži podršku bivšim korisnicima Svratišta nakon što napune 16 godina i predstavlja svojevrsnu priliku za dodatnu edukaciju, sticanje novih veština i mogućnost formalnog zapošljavanja.
U Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba, a Gradska organizacija slepih Beograda okuplja oko 2.000 ljudi. Ovo je način da svi oni uživaju u uličnoj umetnosti.

 

Podsetimo, slični murali postavljeni su na Vračaru, u oktobru prošle godine, koji je tada izazvao veliku pažnju, kako domaće, tako i svetske javnosti.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

fadolinka-maja-milinkovic-koncert-2022
12. Ethno Fusion Fest otvara nestvarna Fadolinka
svetski-festival-pantomime
Svetski festival pantomime: Predstavljen bogat program
Agents-Of-Time-zurka-barutana-2022
Agents Of Time: Italijanski duo stiže u Beograd
Letnji-Gradski-sajam-knjiga-kc-grad-2022
Letnji Gradski sajam knjiga + predstavljanje dve knjige
Omaž-Vasku-Popi-narodna-biblioteka-srbije2022
Omaž Vasku Popi ciklusom „Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću“

Pozorište