fbpx

header

Otvaranje BINA u Kulturnom Centru Beograda

Ložionica-bina-arhitektura-2022

Svečano otvaranje 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA  zakazano je za 26. maj u 19 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Na otvaranju će se prisutnima obratiti Ivan Rašković, predsednik Društva arhitekata Beograda, i Milan Đurić, predsednik Udruženja Arhitekata Srbije.

 

BINU će otvoriti izložba „Nagrade i konkursi 2021–2022”, koja će trajati do 12. juna. Ova izložba će predstaviti pobednička rešenja odabrana na sedam recentnih arhitektonskih konkursa za grad Beograd. Publika će imati priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanističkim predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade.

 

Na izložbi će biti zastupljeni konkursi za: deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu; izgradnju–proširenje postojećeg depoa Narodne biblioteke Srbije; paviljon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu; kreativno-inovativni multifunkcionalni centar „Ložionica”, Mostarska petlja, Beograd; metro stanicu linije 1 (faza 1) beogradskog metroa; nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Izložbu će pratiti predavanja i šetnje sa autorima koji će nas, i na izložbi i na samim lokacijama, bolje upoznati sa svojim idejama.

 

MSU-bina-arhitektura-2022

Muzej savremene umetnosti Beograd – 3D prikaz objekta – nagrađeni projekat Branko Stanojević

 

U petak, 27. maja u 18 časova je otvaranje izložbe projekata „Anketni, studentski i javni konkurs: Rekonstrukcija zgrade Generalštaba“, ispred zgrade SANU.

 

Ovaj konkurs je raspisan sa idejom da podstakne na razmišljanje o budućnosti kompleksa u samom centru Beograda. Zgrada Generalštaba danas se smatra najznačajnijim projektantskim delom Nikole Dobrovića, ali i jednim od najboljih objekata izvedenih u 20. veku na ovim prostorima.

 

Istog dana na programu je razgovor povodom izložbe „Nagrade i konkursi (2021-2022)“ u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. Razgovor počinje od 19 časova. Moderator je Ivan Rašković, a učesnici su Milan Đurić, Vladimir Lojanica i Nebojša Antašević.

 

Fakultet-Muzičke-umetnosti-bina-arhitektura-2022

Fakultet Muzičke umetnosti – 3D – enterijer velike koncertne dvorane – nagrađeni projekat BIRO

 

Ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022 biće održano od 26. maja do 7. jula. U fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – „Mis van der Roe“ (2022) na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

 

Interaktivnim pristupom, BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni. Ta dešavanja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu. Među ostalim aktivnostima su BINA programi izložbi, šetnji, radionica, film, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja, i ostali zanimljivi događaji.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište