fbpx

header

“Slikaj i cirkaj”: Napravi remek-delo uz čašicu vina

Slikaj i cirkaj

Kako bi bilo dobro da bar dva sata u toku dana odlutamo na mesta gde je sve dozvoljeno, gde boje govore umesto reči i emocija. Upravo takvo mesto postoji na nekoliko lokacija u Beogradu, gde korak, po korak, možete da naslikate pravo umetničko delo, i to uz čašicu vina.

 

“Slikaj i Cirkaj” je dvočasovna radionica slikanja koja se održava u neformalnoj atmosferi uz druženje, vino i muziku. Idealna je za sve one koji žele da se prepuste svojoj kreativnosti, a sada su za Rebelgrade podelili deo svoje magije.

 

Kako ste došli na ideju radionica slikanja uz piće i muziku?

 

Slikaj i Cirkaj radionice su nastale sa ciljem da se opustimo od svakodnevnice i stresa sa kojim se srećemo, uz mogućnost da se oprobamo u nečem novom i stvorimo svoje remek-delo. Smatramo da se danas svi umaramo od korišćenja ekrana, što kompjuterskog, što telefenskog, tako da je ovo prilika da se odmorimo od svega toga, uz uspomenu koju možemo okačiti na zidu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Slikaj i Cirkaj (@slikajicirkaj)

 

Ko najčešće dolazi? Mogu li muškarci, žene, mladi i stari?

 

Nema zlatnog pravila, ali morala bih napomenuti da su učesnice uglavnom ženskog pola. To nikako ne znači da osobe muškog pola nisu dobrodošli kod nas, naprotiv, samo je njima ponekad potrebno malo više „hrabrosti“ da se prepuste umetniku u sebi.

 

Što se tiče starosne granice, uglavnom je to neki raspon između 25 i 40 godina, ali neretko imamo i mlađe učesnike, studente ili decu koji dolaze sa roditeljima, kao i zrelije osobe.

 

Baš smo prošle nedelje imale 3 učesnice, drugarice, koje imaju 60-ak godina i bilo nam je jako simpatično što su odlučile da im naša radionica bude povod za okupljanje. Upravo je to naš cilj – kao što biste otišli na piće sa dragom osobom, isto tako na radionici možete proćaskati, popiti piće i poneti uspomenu koja će vas uvek sećati na to druženje.

 

Zašto baš slikanje na platnu?

 

Platno nam dozvoljava da nesmetano koristimo štafelaj, što je, složićete se, neka univerzalna asocijacija na slikarstvo i slikare. Takođe, platno je pogodna podloga za akrilne boje, koje koristimo na radionicama.

Ako se pitate zašto baš akrilne, za razliku od ostalih tehnika, akrilne boje su veoma praktične za korišćenje jer dozvoljavaju greške (kada se osuše, možete nanositi iznova i iznova slojeve bez straha da će neki prethodni izbiti na površinu) i brzo se suše, što znači da kad završimo sa slikanje, dok se fotkate i spakujete, vaše delo je suvo i možete sa mirom napustiti našu radionicu bez brige da će se rad uništiti do krajnjeg odredišta.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Slikaj i Cirkaj (@slikajicirkaj)

 

Da li je potrebno da polaznici imaju talenat ili prethodno iskustvo?

 

Krako i jasno:“Ne“. (što se tiče iskustva)  Po pitanju talenta, smatramo da svaka osoba ima tog malog umetnika u sebi, samo je potrebno izmamiti ga na videlo i motivisati da stvara. Iz tog razloga na našim radionicama imamo instruktore koji korak-po-korak objašnjavaju svaki detalj, od toga kako umešati željenu nijasnu, do toga u kom položaju držati četkice kako bismo postigli željeni efekat.

 

aravno, uvek imamo neverne Tome na početku radionice, ali svi odlaze sa radionice sa osmehom na licu i rečenicom: „Nisam verovao/la da bih ja mogao/la ovo da naslikam!“

 

 

Koji je izbor pića koji se pije uz slikanje?

 

Piće je raznoliko i trudimo sa da bude za svakoga po nešto. Tako se u ponudi mogu naći alkoholna i bezalkoholna pića, razne kafe, gazirani i negazirani sokovi, kao i vina i kratka pića. Najčešći izbor jeste vino, ali proturi se i neka rakija, domaća kafa ili pak sok od jabuke.

 

Koja vina imate u ponudi?

 

U našem kutku u Beogradu trenutno imamo divna, pitka vina dve vinarije. Za Šardone i Sovinjon su nam zaduženi Vinarija Mrđanin, koju inače možete i posetiti u Sremskim Karlovcima, dok Graševinu i Roze nabavljamo od daleko poznate i vinarije sa dugom tradicijom, vinarije Kutjevo. Oni takođe imaju veoma lepu vinoteku na Vračaru i svaka je preporuka za obilazak i degustaciju vina.

 

Sa druge strane, u ostalim gradovima (Subotici, Novom Sadu i Nišu) ponuda zavisi od lokala ili vinarije u kome se radionica održava, ali nije ništa manje kvalitetna nego u beogradskom kutku.

 

 

Da li ovaj drugi deo vašeg imena (cirkaj) pomaže učesnicima da se opuste, ukoliko imaju tremu?

 

Ima i toga, dešava se da učesnici imaju tremu pre prvog poteza četkicom, ali je tu uvek čaša kvalitetnog pića da ih opusti i dozvoli im da se prepuste umetniku u sebi. U slučaju da ni to ne pomogne, tu je naš tim da priskoči u pomoć.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Slikaj i Cirkaj (@slikajicirkaj)

 

Pored slikanja, radionica služi za mnoge proslave? Možete li izdvojiti neku koja se istakla?

 

Od decembra 2019. godine, kada je održana prva Slikaj i Cirkaj radionica, imali smo veliki broj tim bildinga, rođendana, devojačkih večeri, kao i ostalih privatnih radionica. Morala bih reći da je svaka radionica posebna na svoj način i bilo bi zaista teško izdvojiti samo jednu.

 

S druge strane, ako bismo baš morali da biramo, bilo nam je veoma zanimljivo jedno devojačko veče, gde, za razliku od našeg strandardnog pristupa gde imamo zadatu temu i instruktor slika korak-po-korak sa učesnicima, drugarice su se odlučile da svaka odradi svoje platno manjeg formata, i ,uz našu pomoć, kaligrafijom napiše poruku za buduću mladu, nakon čega su sve poruke ostale njoj za uspomenu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište