fbpx

header

Šetnje „Kulturna baština Topčidera“ svako mora da proba!

šetnje-Kulturna-baština-Topčidera-2022

Šetnje „Kulturna baština Topčidera“, koje već godinama organizuje Muzej afričke umetnosti, održavaju se poslednje subote u mesecu.

 

Otkrivaju skrivene kutke topčiderskog brda, privatne i javne prostore. Kroz šetnju je moguće upoznati devet lokacija. Kreće se od Muzeja afričke umetnosti, zatim, Arhiva Jugoslavije, Kuće kralja Petra, Legata Petra Lubarde, Vespa muzeja Srbija, kuće Olge Jančić, Javni akvarijum i tropikarijum, kao i „baštinu na otvorenom” kakvu čuvaju spomenik Isidori Sekulić i skulpture u Hajd parku.

 

Tokom ovih šetnji posetioci mogu čuti više o arhitekturi pomenutih objekata, o svojevrsnom duhu mesta koji se kroz istoriju u određenom prostoru razvijao.

 

Naredni termin za „Šetnju“ rezervisan je za 30. jul sa početkom u 11 časova. Ovog puta se obilaze Muzej afričke umetnosti, Kuća kralja Petra i Vespa muzej Srbija.

 

U šetnji Kućom kralja Petra I možete saznati kako je on poslednje godine života proveo u ovoj vili, ali šta se dogodilo sa predmetima iz kuće nakon njegove smrti do danas. Šetnja se završava uzbudljivom pričom o Vespa muzeju Srbija, o kolekcionarskoj strasti i istoriji vesparoške kulture u Beogradu.

 

Sa posetiocima će šetati i istoričarke umetnosti Ivana Zatežić i Ana Knežević.

 

„Šetnja po meri“

 

Postoji i mogućnost da posetioci izaberu tri lokacije koje žele da obiđu od ponuđenih devet. Potrebno je formirati grupu najmanje od 10 ljudi i kontaktirati „Kulturnu baštinu Topčidera“ najkasnije tri dana pre organizovane šetnje.

 

Biraju se tri od ovih devet lokacija: Muzej afričke umetnosti, Kuća kralja Petra, Kuća legata – Legat Petra Lubarde, Arhiv Jugoslavije, Javni akvarijum i tropikarijum Beograd, Kuća Olge Jančić, Vespa muzej Srbija, Hajd park i skulpture u javnom prostoru, park Mala zvezda i spomenik Isidori Sekulić.

 

Cena ulaznice za šetnje „Kulturna baština Topčidera“ sa deset i više učesnika je 500 dinara po osobi. Za šetnju sa manje od 10 učesnika je 5.000 dinara ukupno. Broj posetilaca je ograničen na 20, a prijavljivanje je obavezno na kulturnabastinatopcidera@gmail.com.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište