fbpx

header

Razmena jezika u Beogradu: Učite i upoznajte druge kulture

Razmena-jezika

Učenje novih jezika nikada nije bilo lakše nego sada zahvaljujući internetu. Ipak, mnogima ne odgovaraju aplikacije za učenje jezika, ali ni kursevi koji nisu svima pristupačni. I oni koji dobro znaju jedan ili više stranih jezika kažu da je najbolji način učenja kroz razgovor. Ima mnogo načina da se nauči jezik, a interesovanje posebno raste za metod razmena jezika (engl. Language Exchange).

 

Konverzacija jeste na prvom mestu, iako se u standardnim školama većina gradiva bazira na gramatici i čistom prevodu. Mnoga istraživanja su pokazala da je ovakav metod učenja zastareo. Iz toga se zaključuje da učenici nemaju priliku da vežbaju upotrebu jezika u svakodnevnom govoru i da izgrade samopouzdanje.

 

Razmena jezika je metod učenja zasnovan na konverzaciji i zajedničkom vežbanju jezika. Sagovornici govore različite jezike tako što jedni druge uče svoj maternji jezik. Program učenja ne postoji jer to nije škola. Jednostavan koncept koji donosi mnogo znanja podrazumeva da se kroz ćaskanje oslobode u korišćenju stranog jezika, jer je do sad potvrđeno da kod onih koji uče neki jezik najveća barijera je upravo da „progovore“.

 

Ova metoda se smatra korisnom za razvoj jezičkog znanja, posebno u tečnom govoru i razumevanju. Cilj jezičke razmene je razvoj i povećanje znanja jezika i interkulturalnih veština. Ovo se obično radi kroz društvenu interakciju sa izvornim govornikom. S obzirom da se jezička razmena odvija između izvornih govornika različitih jezika, postoji mogućnost poboljšanja međukulturalne komunikacije.

 

Razumevanje kulture izvornog govornika pomaže da se razume zašto i kako se jezik koristi. Još jedna prednost je to što ste u prijateljskom i neformalnom okruženju, te nema pritiska da sve bude kako treba jer oba govornika pokušavaju da nauče jezik. U okruženju za učenje stvara se zabavna i produktivna atmosfera.

 

Razmena jezika u Beogradu

 

Beograd je postao veoma popularan među nomadima, ali i ljubiteljima metode razmene jezika. Postoji nekoliko grupa na Fejsbuku, kao i „BlaBla Language Exchange“ organizacija koja okuplja ljude koji su spremni da uče jezike.

 

Najnovije okupljanje biće organizovano u Zrenjaninu u Kafe baru Azra od 19.30 do 22 časova. Informacije o skupu mogu se naći na njihovoj Fejsbuk stranici ili na sajtu.

 

 

Takođe, u grupama „Polyglot Club Serbia“ i „Language Exchange Club Belgrade“ možete pronaći sagovornike i sami organizovati edukativno druženje. Postoje još i sajtovi „Tandem“, „My language exchange“, „Language exchange“ i „Open language exchange“, „Meet Nomads“ kao i Instagram stranica „languagecafebgd“.

 

AIESEC Srbija i Polyglot Club Serbia su dve organizacije koje se bave organizacijom događaja za učenje jezika razmenom. Na njihovim stranicama društvenih mreža se mogu naći informacije kad god imaju neki događaj ove vrste.

 

Učenje jezika

 

Možda najvažnija prednost učenja jezika nije najpoznatija. Studije u Švedskoj su dokazale da učenje jezika dovodi do povećanja oblasti mozga povezanih sa pamćenjem, odnosno moždane kore i hipokampusa. Kao i svaki mišić u telu, redovno vežbanje mozga može ga učiniti jačim i fleksibilnijim.

 

Sugerisano je da učenje jezika pomaže u prevenciji bolesti mozga kao što su demencija i Alchajmerova bolest. Takoše, može imati dubok uticaj na vašu sposobnost da razumete muziku.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište