fbpx

header

Radionica pripreme sušija u Beogradu

13. aprila, u periodu od 19 do 22 časa, u “Kompotu – Centru za delikatesna istraživanja” održaće se radionica pripreme sušija.

 

Na tročasovnoj radionici veteran beogradske suši scene Aleksandar Antonović, koji već skoro dve decenije promoviše azijski fusion, naučiće sve polaznike radionice nekoliko osnovnih tehnika pripreme suši rolnica, kuvanja pirinča, a i upoznati sa namirnicama i opremom neophodnom za kvalitetnu pripremu sušija.

 

Antonović je zanat pekao kod Kyumitsu Kabasawe i Yoshiro Fujiware, vrhunskih majstora za pripremu japanskih tradicionalnih jela i potrudiće se da svoja znanja prenese na polaznike.

 

Na prvoj radionici prisutni će biti u prilici da nauče mnoga jela koja su osvojila svet: hosomaki avokado,krastavac; uramaki spicey tuna; uramaki california kraba; premium philadelphia roll; futomaki shrimp roll; nigiri losos,tuna + flambee; sweet banana roll.

 

 

Kotizacija za radionicu iznosi 4.000 dinara (uz poklon vaučer doplata je 1.000 dinara) i obuhvata radionicu kuvanja, zajedničku večeru nakon radionice i piće dobrodošlice. Broj mesta je ograničen.

 

Mesto radionice nalazi se u Ulici Braće Krsmanovića 5, Savamala (narandžasta metalna vrata, do kraja hodnika, pa uz stepenice do plavih vrata).

 

Originalni oblik sušija, danas poznatiji kao narezuši (馴れ寿司, 熟寿司), prvi put je napravljen u Jugoistočnoj Aziji. Kasnije se način pripreme širi do južne Kine, da bi naposletku došao i do Japana. Sam naziv suši, vodi poreklo od arhaičnog gramatičkog oblika koji više nije u upotrebi; bukvalno se prevodeći kao kiselog ukusa.

 

Moderni oblik sušija stvorio je Hanaja Johej (華屋与兵衛; 1799–1858) na kraju Edo perioda u gradu Edo. Ovakav vid sušija je preteča savremenog oblika fast fuda, koji nije bio fermentisan (samim tim prže spreman) i spreman za jelo i van objekta gde je skuvan. Naziv savremenog edomae nigirizušija potiče od naziva tokijske obale Edomaea gde je sveža riba lovljena za pripremu sušija. Iako se za pripremu današnjeg sušija više ne koristi riba ulovljena kod Edomaea, naziv edomae nigirizuši ostao je nepromenjen.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište