fbpx

header

“Psihoterapijske priče: Usamljen, sâm” u Domu omladine

U utorak, 28. juna, u Domu omladine Beograda održaće se ciklus tribina pod nazivom “Psihoterapijske priče: Usamljen, sam”, sa početkom u 19 časova.

 

Većina nas je u životu osetila usamljenost u „svoja četiri zida“ ili se osetila potpuno samom u sobi punoj ljudi.

 

Današnje društvene norme nameću nam da treba da smo uspešni u skoro svakoj sferi, a sa društvenim mrežama – da sav taj uspeh podjednako uspešno i prezentujemo široj javnosti i tako budemno uspešni i u sferi uticaja.

 

Ipak, ove norme i zahtevi često imaju negativne posledice – narušene odnose sa onim prijateljima i bližnjima koji su bili tu pre Tiktoka, Instagrama, Fejsbuka, Jutjuba. U trci sa sve većim brojem istinskih obaveza i onih koje smo dodatno sebi nametnuli, sve je manje vremena za objašnjavanje, pravdanje ili deljenje ličnih ciljeva i poteškoća sa kojima se sučavamo.

 

Krilatica „u se i u svoje kljuse“ danas kao da dobija novo značenje. Osećaj nepoverenja ili sramote da podelimo sa drugim svoje planove, osećanja, strahove ili suzdržavanje od iskrene, otvorene i neposredne komunikacije, vode u usamljenost.

 

Osamljujemo se često i verujući da ćemo „kupiti“ vreme i postići veći uspeh u svakoj sferi. Međutim, koliko god osama ponekad bila benefit, toliko može biti i put u veću usamljenost.

 

 

S druge strane, iz osećanja samoće nastala su velika dela književne i likovne umetnosti.

 

Koliko su blisko povezana osećanja samoće i usamljenosti? Koje su suštinske razlike između ovih osećanja i da li je jedno „bolje“ od drugog? U kojoj meri je u redu da osećamo ova osećanja, a kada je vreme da ta osećanja ispoljimo i podelimo sa nekim? Kako da prepoznamo i pomognemo onima koji su ovakvim osećanjima preplavljeni?

 

Na tribini će govoriti: Milan Damjanac, mr socijalnog rada, psihoterapeut konstruktivističke psihoterapije.

 

Moderator programa je Uroš Pavlović, dipl. psiholog, psihoterapeut pod supervizijom, osnivač Asocijacije edukativnih praksi.

 

Milan Damjanac je diplomirao filozofiju i završio master iz obrazovanja i master iz socijalnog rada.

 

Nakon studija, upisuje i završava specijalističku petogodišnju edukaciju iz oblasti konstruktivističke psihoterapije i stiče nacionalni sertifikat iz psihoterapije u okviru Saveza društava psihoterapeuta Srbije, priznatog od strane Evropske asocijacije za psihoterapiju (EAP). Završava i edukaciju iz egzistencijalnog savetovanja i postaje član Britanske terapijske asocijacije (National UK Therapist Register- SFTR) i Evropske asocijacije za savetovanje (EAC), a nakon toga i sertifikat filozofskog praktičara i savetnika pod okriljem Američkog društva za filozofsku praksu (American philosophical practitioners association- APPA). Bavi se individualnom i grupnom psihoterapijom, stručnim edukacijama.

 

Radi kao edukator u okviru Udruženja konstruktivista Srbije (UKS), u okviru kojeg edukuje buduće psihoterapeute iz oblasti konstruktivističke psihoterapije.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište