fbpx

header

Priče iz beogradske suvenirnice: Rusi ne vole Putina na srpskoj čašici za rakiju

Suvenirnica u Beogradu

Poslednje dve, tri decenije širom sveta beleži se porast turizma, a time i prodaja suvenira. Tako su se na rafovima prodavnica u onim najposećenijim zemljama, poput Španije prepoznatljive po kastanjetama i lepezi, Rusije po babuškama ili Italije u kojoj se oduvek kupovalo murano staklu, našlo na desetine svakojakih figura, magneta, posudica i poklona, čijem šarenilu ne odoleva na milione putnika. Ipak, neretko ono što se nudi nema veze sa tom zemljom, a sve češće se širom planeta prodaju identični suveniri proizvedeni u Kini, samo sa drugačijim natpisom države ili grada. Na kraju svega, važno je nešto doneti kući za uspomenu, i dugo sećanje, kako se to ranije govorilo…

 

Reporter portala „Rebelgrade“ se zapitao koji su suveniri tipični za Beograd, Srbiju… I drugi, upitani šta misle o tome, takođe su se zamislili, ali je nekolicina rekla: „šajkača, čašica za rakiju i čokančić sa oslikanom šljivom…“, dok je poneko kazao: „valjda od skoro i vrabac“. Budući da nismo turistička zemlja, imamo malo suvenirnica, čak i po centru prestonice.

 

 

Ipak, u „Plato Souvenirs“, radnji koja se po bogatstvu asortimana ne razlikuje od onih diljem sveta, saznali smo vrlo interesantne stvari.

 

U „Plato Souvenirs“ ima mnogo toga, i sve je uredno poređano, a u izlogu dominiraju keramičke figure, glineni zvončići i kućice, šolje, pa i murano menažerija, nezaobilazni magneti… Trgovac Aleksandar Gvera, koji u slobodno vreme u svojoj mini radionici od gline pravi razne sitnice, rekao nam je da su suveniri Srbije i Beograd pre svega Hram Svetog Save i Kalemegdan, odnosno spomenik Pobednika, jer to najviše privlači turiste. Ipak, u svojoj radnji ima mnogo toga, a otkrio nam je i niz simpatičnih zanimljivosti o svojim kupcima, uglavnom strancima među kojima najviše ima Turaka, Kineza i Rusa.

 

-Kinezi umeju da budu probirljivi, kupuju sve, razne stvari, a ima i onih koji uđu u radnju samo da „špijuniraju“, bez dozvole fotografišu police sa robom, kako bi potom u Kini isto to proizvodili – priča Aleksandar Gvero.

 

 

Ponekad turiste iz Rusije prepozna po tome što se ne jave kada uđu u radnju, a kako otkriva, neretko kupuju kič, što šarenije – to bolje.

 

-Svuda ima svakakvih ljudi, a ako se neko ne javlja, ne mora da znači da je neljubazan i loš čovek, naprotiv. Dešavalo se da u suvenirnicu uđe ruski turista i ne kaže „dobar dan“, kupi suvenire i ode bez pozdrava, a kada sledeći put dođe u Beograd, donese mi na poklon rusku čokoladu ili vodtku, očito jer je bio zadovoljan kupovinom u mojoj radnji – priča Aleksandar Gvero. Priseća se kako ga je jedan Rus s vrata pitao ima li nešto sa likom Putina.

 

-Pošto sam rekao da nemem, kazao mi je: „E, zato ću kupiti nešto kod tebe“. Dakle, taj turista je opozicionar u svojoj zemlji i iznenađen je, baš kao i mnogi Rusi, što u Srbiji toliko vole Putina, pa svašta prodaju sa likom njihovog predsednika – kroz smeh kaže ovaj prodavac i zaljubljenik u suvenire, nadasve u umetnost. Dodaje da se Rusi od svih turista razlikuju i po tome što ne uspune obećanje.

 

 

-Kada Rus kaže da će se vratiti u radnju, da nešto kupi, nikada se ne pojavi, a kada to obeća Turčin, obavezno i ispuni. Turci baš drže do obećanja u trgovini – kaže Aleksandar Gvero. Za razliku od Rusa, naš sagovornik je primetio da Indusi i Turci vole ručni rad, unikat, a kada su Grci u pitanju, ističe da su oni posebna priča.

 

-I Grci, kao i Turci vole da se cenkaju. Za razliku od Turaka koji ništa ne kupuju ukoliko se ne cenkate, Grci najčešće pazare ako ostanu uskraćeni za popust. Vole da se cenkaju, ali sam uradio dobar posao ako Grku prodam nešto bez popusta, jer tada prihvati da je to ta cena, realna, za sve ista, pa dovede celu grupu iz koje uglavnom svi isto pazare – priča Aleksandar Gvero.

 

Sagovornik dodaje da su Amerikanci i turisti iz Zapadne Evrope praktični, da ne mare baš za finim i originalnim sitnicama, ručnim radom, već uglavnom kupuju nešto iz gift programa, najčešće šolje i magnete. U suvenirnicu je dolazilo i mnogo turista kolekcionara, koji su obično, kako ističe, interesantni ljudi.

 

 

-Ima turista koji mnogo putuju po svetu i iz te grupe se regrutuju kolekcionar određenih suvenira. Neki skupljaju samo magnete, drugi tanjire, treći zastavice, naprstke, šolje… Gde god da odu, ne vraćaju se kući bez toga. Obično sakupljaju po jednu stvar. Ima i onih koji mi pokazuju fotografije šta su kupili u kojoj zemlji… Jedan je recimo napravio velike drvene police da poređa tanjire koje je kupovao po svetu, a drugi su pravili metalne panoe da poređaju svoje magnete. Takvi kupe po deset komada – priča Aleksandar Gvero. Dodaje da su najprobirljiviji kupci, i oni sa najviše ukusa, Mediteranci. Čini mu se da oni vole da kupe lepe stvari.

 

Posebna priča su naši ljudi. Oni najčešće kupuju šolje i majice za poklon, a kada idu kod naših ljudi rasutih po belom svetu, obavezno noše nešto sa simbolom šajkače i šljive, bilo da je magnet, figura, čašica ili flašica za rakiju.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

fadolinka-maja-milinkovic-koncert-2022
12. Ethno Fusion Fest otvara nestvarna Fadolinka
svetski-festival-pantomime
Svetski festival pantomime: Predstavljen bogat program
Agents-Of-Time-zurka-barutana-2022
Agents Of Time: Italijanski duo stiže u Beograd
Letnji-Gradski-sajam-knjiga-kc-grad-2022
Letnji Gradski sajam knjiga + predstavljanje dve knjige
Omaž-Vasku-Popi-narodna-biblioteka-srbije2022
Omaž Vasku Popi ciklusom „Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću“

Pozorište