fbpx

header

Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“

kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022

U Beogradu će biti postavljeno prvih deset spomen obeležja „Kamen spoticanja“ – „Stolpersteine“ na pet lokacija.

 

„Kamen spoticanja“- „Stolpersteine“ je veliki međunarodni globalni projekat nemačkog umetnika Gintera Deminga. Predstvalja najveći decentralizovani memorijal na svetu posvećen žrtvama Holokausta.

 

Svaki kamen je sećanje na jednu žrtvu. Pozivajući se na Talmud i reči da je čovek zaboravljen kada se zaboravi njegovo ime, kao i sledeći princip „jedna žrtva – jedan kamen“ umetnik smatra da nacističke zločine treba pamtiti u svakodnevici, na ulici, da se o kamen sa imenom žrtve na pločniku, trotoaru ispred kuća u kojima su živeli „spotaknemo“ i počnemo da razmišljamo o pojedincima koji su nestali.

 

Postavljanje ovih „kamena“ ima za cilj da se prolaznici saginjanjem i čitanjem imena simbolično poklone žrtvama nacističkih terora.

 

Spomen obeležje predstavlja betonsku kocku (96×96 mm) s mesinganom pločicom i ugraviranim ličnim podacima na vrhu. Kocke se postavljaju u pločnik ispred kuće u kojoj je žrtva živela. Do sada je u svetu ugrađeno više od 80.000 „Kamenova spoticanja“.

 

Prve „kamenove spoticanja“ u nekom gradu postavlja autor projekta, umetnik Deming. Projekat Stolpersteine u Beogradu realizuje organizacija Haver Srbija u saradnji sa Jevrejskom opštinom Beograd i Savezom jevrejskih opština Srbije.

 

Ispred zgrade u Maršala Birjuzova 9, na centralnoj ceremoniji će se prisutnima obratiti direktorka NVO Haver Srbija gospođica Sonja Viličić, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije gospodin Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine Beograd gospodin Aron Fuks, predstavnik Uprave grada Beograda, kao i predstavnici Ambasade Nemačke i Ambasade Izraela u Beogradu.

 

Umetnik Ginter Deming će svečano položiti spomen obeležja Emilu Dajču, Avgusti Dajč, Hildi Dajč i Hansu Dajču.

 

Svečana ceremonija će se održati u ulici Maršala Birjuzova br. 9, u utorak, 5. jula sa početkom u 10 časova.

 

Sledeća adrese gde će se postaviti „Kamenovi spoticanja“ su: Dobračina 30 za Gecu Kona i Elzu Kon, Gundulićev venac 53 za Matveja Ajzinberga, Solunska 8 za Aleksandra Brila, i  Andre Nikolića 29 za dr Simona Brila i Evgeniju Bril.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište