fbpx

header

Počinje „Mesec frankofonije“: Na programu izložbe, predavanja, debate

Mesec frankofonije i ove godine biće obeležen brojnim događanjima koje organizuju kulturne i obrazovne ustanove i udruženja, u saradnji sa frankofonim ambasadama i predstavništvima u Srbiji.

 

Izložbe, predavanja, takmičenja, književni razgovori i debate, filmovi i plesni nastupi, biće i ove godine na programu Meseca frankofonije.

 

Biće priređeni osvrti na nezaboravna dela francuskih velikana – pisaca Molijera i Alena Roba Grijea, glumca Iva Montana, ili lingviste Marsela Kurtijadea (1953 – 2021). Biće organizovani i specijaliste za romski jezik kome Udruženje romskih književnika i Biblioteka grada Beograda priređuju omaž, književno-muzičko veče.

 

Mesec frankofonije stavio je fokus na mlade, položaj žena i pitanja rodne ravnopravnosti.

 

Program debate okupiće švajcarske, francuske i srpske istoričare koji će voditi diskusiju o praksi nastave. Moderator razgovora će biti Tobijas Flesenkemper, predsednik Saveta Evrope u Beogradu.

 

Bogatstvo kinematografskog segmenta proslave frankofonije ogleda se kroz brojne francuske filmove koji su na programu 50. Festa. Jugoslovenska kinoteka se „Mesecu frankofonije“ pridružuje priređivanjem ciklusa filmova posvećenog legendarnom glumcu Ivu Montanu i projekcijom kanadskog filma „Boginje svitaca“ rediteljke Anais Barbo – Lavalet.

 

U okviru Beogradskog festivala igre ljubitelji plesne umetnosti imaće priliku da vide dve izuzetne francuske predstave. To su „Šta dan duguje noći“, u koreografiji Ervea Kurbijea i mjuzikl sa četrnaest igrača „Loventrain 2020“ Emanuela Gata.

 

Uživo ili onlajn gostovaće tri frankofone književnice Belgijanke Kristin Avanten, Natali Sovronek i Francuskinja Kamij Lorans.

 

Srpska reperka Sajsi Em Si proglasiće najbolja rep ostvarenja na konkursu Rep na francuskom. Frankofoni diktat i ove godine okupiće ljubitelje francuskog pravopisa.

 

Mladi pevači će se okušati u izvođenju pesama na francuskom u Kladovu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu. Finalisti će nastupiti 26. marta u Nišu.

 

Na programu su i druga takmičenja iz najrazličitijih oblasti koja nas vode u svet frankofonije. Frankofone ambasade organizovaće posete za učenike.

 

Srbija je 2018. godine dobila status pridružene članice Međunarodne organizacije frankofonije.

 

Brojnost i posvećenost učesnika i organizatora je dokaz opredeljenosti Srbije za napredovanje na putu ka dobijanju statusa punopravne članice ove organizacije. Među svojim članicama potkrepljuje promovisanje francuskog jezika. Ujedno promoviše i višejezičnost i kulturnu raznovrsnost, zalaganje za mir, demokratiju i ljudska prava, podršku u oblasti obrazovanja i istraživanja i razvoj saradnje u skladu sa održivim razvojem.

 

Pogledajte detaljan program „Meseca frankofonije“ na ovom linku.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište