fbpx

header

Otkrijte „Moć muzeja“ na 170 lokacija

Manifestacija “Muzeji za 10” ove godine će se osmi put održati u pedeset gradova i mesta širom Srbije, u više od 90 muzeja i drugih institucija, od 14. do 20. maja 2022 pod sloganom „Moć muzeja“.

 

Između ostalog događaj će biti i u Beogradu, sa 122 učesnika, na 170 lokacija, ova manifestacija će ponuditi besplatne izložbe (uz autorska i stručna vođenja), predavanja, projekcije filmova, predstave i performanse, promocije knjiga, koncerte, interaktivne radionice za decu i odrasle…

 

Ovom najvećom nacionalnom muzejskom inicijativom, jedinstvenom u Evropi, obeležavaju se – Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja (subota, 14. maj) i Nacionalna nedelja muzeja.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Muzeji za 10 (@muzejiza10)

Samo u Beogradu, do sada su učešće prijavile 53 muzejske i srodne institucije (galerije, kulturni centri, legati…), među kojima su i one tradicionalne – od Narodnog muzeja, MSU, IMS, MJ, MPU, Muzeja PTT, preko Muzeja vazduhoplovstva, Vojnog muzeja, Muzeja nauke i tehnike, Prirodnjačog muzeja, Muzeja grada Beogrda, do Galerije SANU, Muzeja automobila „Zbirka Bratislava Petkovića“, muzeja sa imenima Paje Jovanovića, Jovana Cvijića i Ive Andrića, ali i Crvene zvezde…

 

Ovogodišnja tema je „Moć muzeja“ jer muzeji imaju moć da transformišu svet kao fantastična mesta novih otkrića koja podučavaju o prošlosti inspirišući nove ideje.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Muzeji za 10 (@muzejiza10)

 

Po tradiciji, u muzejima i drugim ustanovama kulture u Beogradu i širom Srbije biće organizovani i dodatni, besplatni programi kao što su:

 

-gostujuće izložbe,
-autorska i stručna vođenja,
-interaktivne radionice za decu i odrasle,
-projekcije arheoloških, etnoloških i dokumentarnih filmova,
koncerti.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište