fbpx

header

Omaž Vasku Popi ciklusom „Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću“

Omaž-Vasku-Popi-narodna-biblioteka-srbije2022

Lokalitet na Kosančićevom vencu, na mestu srušene Narodne biblioteke Srbije, biće lokacija na kojoj će se održati Omaž Vasku Popi. Omaž se održava u okviru ciklusa „Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću“ povodom stogodišnjice njegovog rođenja.

 

U programu učestvuju pesnici: Đorđe Ivković, Uroš Kotlajić, Katarina Pantović, Milica Špadijer, Jelena Marinkov i Šimon Cubota. Moderatorka je Milena Đorđijević.

 

Omaž Vasku Popi zamišljen je tako da srpski pesnici mlađe generacije govore o poeziji Vaska Pope. Cilj je da se čitaju njegove pesme i posvete mu po jednu sopstvenu.

 

Vasko Popa rođen je u Grebencu kod Bele Crkve 29. juna 1922. godine. Nakon završene osnovne škole i gimnazije, u jesen 1940. godine, upisao je Filozofski fakultet u Beogradu. Studirao je i u Bukureštu i Beču. Tokom Drugog svetskog rata bio je i zatvoren u nemačkom koncentracionom logoru u Bečkereku. Nakon rata, 1949. godine diplomirao je na Romanskoj grupi Filozofskog fakulteta u Beogradu.

 

Pojava Vaska Pope u srpskoj posleratnoj poeziji označila je snažan zaokret u odnosu na poetsko stvaralaštvo njegovih savremenika. Njegova prva zbirka pesama „Kora“ iz 1953. godine bila je pesničko otkrovenje neobične forme i sadržine, drugačije od diktata aktuelne politike i ideologije. Njegov pesnički izraz bio je jezgrovit, naklonjen aforizmu i poslovici. Pisao je kratke stihove bez rime i interpunkcije, koji su bili srpskoj narodnoj poeziji.

 

Dugi niz godina radio je kao urednik u izdavačkoj kući Nolit u Beogradu. Objavio je osam knjiga poezije. Jedan je od najprevođenijih jugoslovenskih pesnika, a i sam je prevodio sa francuskog. Izabran je za dopisnog člana Odeljenja jezika i književnosti SANU 1972. godine.

 

Omaž Vasku Popi zakazan je za sredu, 29. jun sa početkom u 19 sati.

 

Program se može pratiti i uživo onlajn preko zvanične Fejsbuk stranice Narodne biblioteke Srbije i u odloženom gledanju preko Jutjub kanala Narodne biblioteke Srbije.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište