fbpx

header

Od ideje do stvarnosti – Jambovanje: Prvo i jedino jamb prvenstvo u Srbiji

Jambovanje-turnir-2022

„Trebalo bi da kupimo bar. Naravno da bi trebalo da kupimo bar! Naš bar bi bio sjajan!“ Ovom poznatom rečenicom iz serije „Kako sam upoznao vašu majku“ (How I met your mother), koju si izgovorili Barni i Ted, može se opisati nastanak turnira u jambu – Jambovanje.

 

Trojica prijatelja su rešila da organizuju turnir u jambu. Kako su oni to opisali, „jesen gospodnje 2021. donela je sa sobom niz događaja koji su obeleželi aktuelnu godinu i koji su trajno promenili dalji tok istorije“.

 

„U malenom naselju Ćalije, negde između Karaburme i Mirijeva, odigrana je najuzbudljivija partija jamba još od onog susreta Čerčila, Ruzvelta i Staljina. Za njih se govori da su u pauzi između razgovora pikali jamb“, opisuju osnivači turnira.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jamb Prvenstvo Srbije (@jambovanje)

 

Ukratko, njih trojica su imali poslednju partiju jamba, najnapetijeg ciklusa do tada, u koju su ušli sa istim brojem pobeda. Partija je bila izjednačena do poslednjeg baca, a pobednik je dobio ciklus za osam poena. Tužni što je svet ostao uskraćen za spektakl, došli su na ideju i jedan od njih je izgovorio sada kultnu rečenicu: „Zašto ne bismo organizovali turnir u jambu?“ Tako se njihova ideja pretvorila u stvarnost.

 

Spojili su ljubav i nešto što do sada nije postojalo u Srbiji. Turnir Jambovanje okuplja sve zainteresovane, a zabava je zagarantovana.

 

Osnivači ovog turnira su Vasa, Mihailo i Pavle.

 

Za Vasu kažu da je igrač starog kova, koji se godinama kalio igrajući sa pet kockica. Šesta kockica za njega predstavlja luksuz i najčešće mu nije potrebna, ali će njeno bacanje uvek ispoštovati.

 

Pavla opisuju kao napast. Razlog tome kažu jeste što svoje protivnike ometa velikom količinom nepovezanih reči koje izgovara tokom jedne partije, ali i brzina kojom igra. To ga čini jednom od najozbiljnijih igrača jamba.

 

Treći organizator Jambovanja je Mihailo. Organizatori otkrivaju da je on jedini razlog zbog kog organizatori Jambovanja ne učestvuju na turniru. Kako kažu, od poraza na takmičenju u Bugarskoj se nikada nije oporavio, te je postao jako težak protivnik bez obzira na talenat. Po partiji, prosečno baca četiri jamba, ali i lomi bar dve olovke.

 

Treći ciklus Jambovanje

 

Turnir u jambu počinje svoj treći ciklus. Ciklus će se i za singl i za dubl igrati šest večeri, ali se za konačni plasman računaju četiri najbolje večeri.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jamb Prvenstvo Srbije (@jambovanje)

 

Pobednike večeri očekuje Jambovanje set (olovke, papirići i upaljači), dok pobednici ciklusa dobijaju Pehar, Jambovanje majicu, karte za neko dešavanje u Kolarcu. Drugoplasirani u ciklusu dobijaju peharčić i karte za Kolarac.

 

Organizatori turnira su spremili još neka iznenađenja koja će naknadno biti objavljena. Kotizacija za turnir je 200 dinara po osobi.

 

Pobednici prethodna dva ciklusa

 

Pobednica prvog jamb turnira u Srbiji je Jana Potić. Jana je za četiri večeri turnira, osam odigranih partija, sakupila ukupno 32.292 poena. Time je ubedljivo iza sebe ostavila svoje protivnike.

 

Najbolje plasirani prvog ciklusa u singlu su: Jana Potić – 32.292, Bojana Paunović – 30.876 i Danijela Kuzmanović – 30.820.

 

Jana je osvojila i drugi ciklus turnira u jambu, te u svojim rukama ima dva pehara. U drugom ciklusu su najbolje plasirani Jana Potić, Nađa Radosavljević i Darko Petronijević.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jamb Prvenstvo Srbije (@jambovanje)

 

Prvi šampioni jamba u dublu su Nađa i Luka. Oni su pobedili Bojanu i Janu za 28 poena. Najbolje plasirani prvog ciklusa u parovima su: Luka i Nađa, Jana i Bojana i Isidora i Katarina.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jamb Prvenstvo Srbije (@jambovanje)

 

Što se drugog ciklusa tiče, Anđela i Viktor su osvojili prvo mesto u okviru drugog ciklusa u dublu. Najbolji plasirani u dublu su Anđela i Viktor, Danijela i Darko i Jana i Petar.

 

Sve vesti o turniru Jambovanje pratite na njihovom Facebook i Instagram nalogu gde i daju savete kako bi igrači poboljšali igru.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište