fbpx

header

Nova godina: Šta se preporučuje, a šta ne?

Nova godina samo što nije, a bili sujeverni ili ne, iz godine u godinu provlače se mali rituali i pravila koja su s prosto ukorenila u našu svest. Ne bi bilo loše da znate šta vam po narodnim običajima garantuje sreću, a zbog čega bi ona mogla da “odleprša” sa vašeg praga.

 

Novogodišnja večera

 

Prema narodnim verovanjima, na novogodišnoj trpezi nikako ne smete služiti jela od mesa perjatih životinja (ćuretina i piletina). Smatra se da će u narednoj godini zbog pogrešnog odabira namirnica na stolu, vaša sreća najverovatnije „odleteti“. Zašto izazivati nesreću kad ima toliko drugih vrsta mesa. Ako ste sujeverni, dobro pripazite.

 

Foto: Pixabay

 

Radna godina

 

Bez obzira ako vam je neradan dan, postarajte se da prvog dana Nove godine odradite neki simboličan posao. Potrudite se da vam misli bar na nekoliko trenutaka odlutaju misleći o radnim obavezama. Na ovaj način veruje se da ćete obezbediti da u novoj godini budete zadovoljni na poslovnom planu.

 

Foto: Pixabay

 

Poljupci za sreću

 

Nikako nemojte izostaviti da poljubite voljenu osobu u ponoć. U toku dana zagrlite I poljubite većinu osoba koje su vam drage. Smatra se da će se na ovaj način u narednoj godini vaša bliskost samo produbiti.

 

Foto: Pixabay

 

Odnosi sa drugima

 

Povedite računa koga 1. januara puštate u svoj dom. Prema običajima, osoba koja prva uđe u vašu kuću, mnogo će uticati na vašu tekuću godinu. Ona osoba koja prva poseti vaš dom, značajno će uticati na vaš život u 2022. godini.

Crveno za sreću

 

Opštepoznato pravilo kaže da uoči Nove godine valja obući nešto novo. Za sreću u ljubavi, veruje se da je dobro nositi veš u crvenoj boji.

 

Šta nikako ne smete raditi u Novoj godini, jer će vas pratiti loša sreća?

 

Ne pozjamljujte novac

 

Prvog januara nikako ne smete pozajmljivati novac. Veruje se da ukoliko pozajmite novac, nećete imati dovoljno materijalnih sredstava u tekućoj godini, ili nećete biti zadovoljni postignutim na tom polju.

 

Foto: Pixabay

 

Ne iznosite stvari iz kuće

 

Sigurno da svi volimo da poklanjamo, ali izbegavajte ovu praksu prvog dana nove godine. Zaboravite naročito na razmenu hrane. Počastite svoje goste kod kuće, ali ne nosite hranu kao poklon. Za to sačekajte 2. januar.

 

Ne perite veš 1. januara

 

Smatra se da je pranje bilo čega potrebno svesti na najmanju moguću meru, jer bi moglo loše uticati na zdravlje ukućana u narednoj godini.

 

Isto tako, potrudite se da budete pažljivi sa posuđem i uopšte lomljivim stvarima, jer se razbijanje stvari smatra prizivanjem nesreće.

 

Vremenske prilike 1. Januara mogu se protumačiti na razne načine

 

Ukoliko tog dana duva južni vetar – znak je da će naredna godina biti dobra i bogata. Ukoliko duva severni vetar – znak je da će cela godina biti hladna i sa lošim vremenom. Ukoliko duva istočni vetar – godina može doneti nestašice i nevolje. Ukoliko je 1. januar vedar i sunčan dan, bez vetra znak je da nas čeka vesela i bogata godina.

 

Foto: Pixabay

 

Mali ritual za 1. januar

 

U svaki novčanik koji postoji u vašoj kući stavite novčić, to  je znak da će sledeće godina biti puna blagostanja. Veruje se da bi u Novu godinu trebalo ući bez dugova i izmirenih računa.

 

Rođenje deteta

 

Dete koje je rođeno 1. janaura smatra se „detetom sreće“

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište