fbpx

header

Nordijsko hodanje – sport sa najmanje rizika za vaše telo

Ukoliko ste godinama neaktivni, niste ljubitelji trčanja, a želite fizičku aktivnost i da se oslobodite viška kilograma, nordijsko hodanje je najjednostavniji način da se aktivirate.

 

Zbog čega je ženama bilo zabranjeno da nose pantalone?

 

Nastalo kao letnja vežba za skijaše, nordijsko hodanje uskoro se proširilo na sve starosne grupe, a posebno je zanimljiva činjenica da je u pitanju najbezbezniji sport na svetu.

 

Dobre i udobne patike, dobri štapovi – koji su zaštitni znak nordijskog hodanja, dobra volja, mogu das odvesti daleko.
Osnovna razlika u odnosu na trčanje, pored toga što su štapovi neophodni, je ta što jedna noga uvek mora da bude u kontaku sa podlogom, a istraživanja su do sada pokazala da je daleko efikasnije od običnog hodanja.

 

„Oskari industrije mirisa“: Koji je najbolji parfem u prošloj godini?

 

U periodu od 40 do 60 minuta moguće je sagoreti od 400 do 800 kalorija i aktivira se čak 90% mišića, dok se zglobovi opuštaju.

 

 

Foto: Pixabay

 

Akrobalans i akrojoga u Beogradu: Veština za ravnotežu tela i duha

 

Još jedna od prednosti nordijskog hodanja je što je veoma praktično, pa se može izvoditi svuda: po asfaltu, ulici, betonu i šljunku, blatu i travi.

 

Preporučuje se osobama koji imaju problem sa zglobovima, lošim držanjem, dijabetičarima, srčanim bolesnicima… Dobro je znati da nodijsko hodanje fizička aktivnost koja donosi maksimalan efekat, a minimalan rizik, tako da nikome ne može da škodi.

 

Pozitivni efekti nordijskog hodanja za vežbače su:

Povećanje aerobnog kapaciteta i ubrzavanje metabolizma
-Angažovanje 90% mišića u telu
-Jačanje zglobova
-Podizanje životne energije i blagotvorni psihološki efekti
-Mršavljenje

 

Gde u Beogradu možete trenirati nordijsko trčanje?

 

Beogradski trkački klub
Školu nordijskog hodanja u Beogradu organizuje Beogradski trkački klub koji u našoj zemlji postoji više od deset godina. Klubom sada broji na desetine sličnih grupa i klubova u Beogradu i Srbiji. Beogradski trkački klub organizuje Školu trčanja, seriju poslovnih trka Serbia Business Run, trku Beogradski kralj šume, Belgrade Underpants Run.

 

“Ture” Beogradskog trkačkog kluba:

 

„HODAČKI IZLET -YUGOTURA“

„Jugoslovensku“ turu kroz Beograd vodi Holanđanin, i to ni više ni manje nego Ralf iz Haga.
Ralf Van Der Zijden zaljubio se u Beograd tokom jedne poslovne posete, nakon koje je odlučio da da otkaz u Holandiji i preseli se u naš glavni grad.

“Ne umem da objasnim zašto, ali ovde se osećam kao kod kuće. Sviđaju mi se ljudi i sam grad, i kada su se poslovna putovanja proredila, odlučio sam da dam otkaz i preselim se ovde jer sam shvatio da mi Beograd nedostaje svaki put kad se vratim kući” rekao je Zijden.

Ralf je rešio da u subotu, 26. februara odvede sve zainteresovanje u “turu” po Beogradu.

 

Foto: Facebook/printscreen

 

 

“Hodački izlet Gardoš”

Trening uz obilaženje nekih od najlepših krajeva Beograda predviđen je za 12. februar. Još jedna tura uskoro kreće, a svi oni koji vole i praktikuju nordijsko hodanje mogu spojiti lepo i korisno i razgledati krajolike glavnog grada, uz sve benefite koje Nordijsko hodanje ima za telo.

 

Foto: Facebook/printscreen

 

 

„Nordijski izlet u Pustinju“

Nisu isključne ni ture za sve one koji bi radije da se izmeste iz Beograda. 26. marta predviđeno je nordijsko hodanje u Deliblatskoj peščari. Spremite najudobnije patike koje imate, pa put pod noge.

 

Foto: Facebook/printscreen

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište