fbpx

header

Saznajte sve o kostimima iz “Nečiste krvi” – Hadži Trifinov ima jednu grešku

Ukoliko ste ljubitelj kinematografije, pogledajte izložbu kostima iz “Nečiste krvi” u RTS Кlubu, jer ćete saznanjem o umetnosti i značaju nošnji, uopšte o našoj tradiciji, ali i samoj izradi za potrebe snimanja filma i TV serije, zasigurno više uživati gledajući ovo pompezno najavljeno kinematografsko ostvarenje.

 

Reportera Rebelgrade privukao je izlog u Svetogorskoj, odnosno etno šareniš nekoliko kostima, a potom i sva raskoš preostalih unutra. Od organizatora izložbe saznali smo niz zanimljivosti o kostimima koje je radila Marina Vukasinović Medenica.

 

 

Izloženi kostimi filma i serije ekranizovane po istoimenom romanu Borisava Stankovića je i priča o tri generacije jedne vranjske porodice iz perioda kada je o socijalnom statusu i poreklu najviše govorila upravo odeća.

 

Ekipa kostimografa predvođena Marinom Vukasović Medenicom izradila je kostime za više od 150 likova iz serije i filma koji je nastao od prve tri epizode (Nečista krv – Greh predaka), a koji je publika poslednjih meseci imala priliku da pogleda na festivalima i u bioskopima.

 

Tako se mogu videti kostimi koje su izneli Dragan Bjelogrlić (Hadži Trifun), Dragan Mićanović (Efendi Mita – stariji), Marko Grabež (Efendi Mita – mlađi), Milutin Milošević (Isa Surdučki), Anđela Jovanović (Tašana), Sara Sandeva i Nevena Nerandžić (Sofka i Vaska), Nedim Nezirović (Jovča – mlađi), Nela Mihailović (Кata).

 

 

Marina Vukasović Medenica je rekla da su kostimi slika njihovog intimnog i javnog života, i od svih vizuelnih suprotnosti epohe i Vranja u toj epohi, ilustruju samo kontrast muške i ženske mode bogate trgovačke porodice Hadži Trifuna.

 

Za izradu kostima u pomoć je pritekla dr Mirjana Menković, savetnica Etnografskog muzeja u Beogradu, a tu je bio i veliki tim drugih umetnika poput juvelira, modista, kreatora, pa i obućara, a potom i vezilja iz okoline Vranja. U RTS Кlubu je izloženo trinaest kostima, onih koje su nosili glumci tumačeći likove uže porodice Hadži Trifuna. Na udarnom mestu stoji Sofkin kostim, koji je nosila glumica Sara Sandeva. Za lepotu i raskoš ovog kostima Marina Vukasović Medenici je bila inspirisana prizrenskim, građanskim kostimom.

 

Tu je i kostim Efendi Mite starijeg kojeg je tumačio Dragan Mićanović, pa dva kostima Cone, koju je igrala Кatarina Radivojević, jedan je bio kućni, a drugi za javna pojavljivanja. Taj drugi ima mnogo detalja poput pafti, marama, pojasa sa nakitom…

 

Izloženi su i interesantni kostimi mladog Mite, kojeg je igrao Marko Grab, i Jovče, kojeg je glumio Nezim Nezirović. Кostim Jovče, mlađeg liči na Hadži Trifunov, ali ima modifikacije. Zapravo, Jovča je išao u Istanbul da se školuje, pa su zato u srpsku nošnju uneti orijentalni detalji, najpre fes, odnosno oglavlja koje se tada nosilo. Nacionalni identitet pokazuje prisutan je i na kostimu koji je nosila glumica Nela Mihailović tumačeći Кatu, te dva kostima urađena za Anđelu Jovanović koja je tumačila lik Tašane.

 

Na glavnom mestu izložbenog prostora je kostim Hadži Trifuna kojeg je u “Nečistoj krvi” dočarao Dragan Bjelogrlić. Na tom kostimu, kako saznajemo, ima jedna greška… Naime, Marina Vukasović Medenica je napravila namernu grešku – umesto fesa, Bjelogrlić je nosio tradicionalnu šubaru, kako bi ga prikazala kao autentičnog srpskog gazdu.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište