fbpx

header

Na restauraciji hotela „Bristol“ angažovano 16 umetnika

Hotel Bristol

Silaskom Beograda na reke i izgradnjom Beograda na vodi, savsko priobalje ponovo je postalo glavno mesto gradskih dešavanja, kakvo je bilo u ono romantično doba s početka 20. veka, kada je Savamala bila centar mondenskog života u prestonici. Jedan od glavnih simbola tog vremena, remek-delo čuvenog srpskog arhitekte Nikole Nestorovića – hotel „Bristol“ – vraća se na mapu najotmenijih mesta u Beogradu i sprema se da zasija sjajem kakvim nije odisao decenijama unazad.

 

Najbolje kraft pivare u gradu koje morate posetiti

 

Restauracija se odvija u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Pored 16 diplomiranih vajara i slikara koji predano rade na obnovi fasade Nestorovićevog arhitektonskog zdanja i u saradnji sa Miroljubom Stamenkovićem, nekadašnjim profesorom na katedri primenjenog vajarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti. Profesor Stamenković, jedan od naših najvećih stručnjaka u oblasti primenjenog vajarstva, stručni je konsultant na izradi nove i restauraciji postojeće ornamentalne fasadne plastike i garant da će „Bristol“ ponovo postati prepoznatljiv simbol Beograda.

 

Hotel Bristol

 

Glavni cilj – očuvati autentičnost

 

Očuvani elementi ornamentalne fasadne plastike na „Bristolu“ koriste se kao kalupi za izradu novih, koji se zatim montiraju na fasadu. Te radove izvode specijalizovani stručnjaci u oblasti vajarstva i slikarstva – likoresci. O tome sa koliko se pažnje pristupilo restauratorskim radovima kako bi „Bristolu“ bio vraćen nekadašnji sjaj dovoljno govori činjenica da od svega petoro likorezaca, koliko ih ima u Srbiji, trojica trenutno rade na obnovi fasade hotela u Karađorđevoj ulici.

 

Kako je reč o jedinstvenom objektu od istorijske i kulturne važnosti za Srbiju, glavni cilj je da se sačuva njegova autentičnost.

 

Svedok zanimljivih vremena

Nakon što je 1907. godine zajedničkim radom arhitekata Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića nastala jedna od najimpozantnijih zgrada tog doba u Beogradu, pomenuta Beogradska zadruga, rodila se ideja o izgradnji hotela, kako bi se u potpunosti iskoristio ogromni potencijal prostora na obali Save. Beogradska zadruga je posao poverila proverenom stručnjaku Nikoli Nestoroviću.

 

Hotel Bristol

 

Izgradnja hotela otpočela je 1910. i u potpunosti je završena 1912. godine, a zbog svoje izuzetne lepote i važnosti za urbanistički razvoj Beograda, „Bristol“ danas predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture i nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od 1987. godine.

 

Tokom više od veka postojanja, čuveni hotel posetile su brojne poznate i uticajne ličnosti. Među značajnijim gostima ističu se članovi čuvene porodice Rokfeler – Džon Rokfeler Mlađi, koji je boravio u Bristolu dvadesetih godina prošlog veka, a zatim i njegov sin Dejvid krajem sedamdesetih godina.

 

Priliku da odsednu u „Bristolu“ imali su doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito i šahovski velemajstor Gari Kasparov, a poznato je i da je „Bristol“ bio jedno od omiljenih mesta velikog Moma Kapora.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište