fbpx

header

Mural nestalim bebama – plač koji odjekuje ulicom Beograda

mural-nestalim-bebama

Mural nestalim bebama nateraće sve na razmišljanje o nečemu što nije svakodnevna i dovoljno ispričana tema. Veliki u svojoj raskoši, veliki i u ideji koju predstavlja, ovo delo ušuškalo se među pukotine zida jedne dorćolske zgrade – i od tad, srce Beograda više ne kuca u istom ritmu.

 

Mural nestalim bebama u Srbiji navodi sve posmatrače da bez ijedne izgovorene reči čuju plač beba nestalih u porodilištima, plač majki koje i dalje donekle veruju da će pravda biti zadovoljena. Plač koji nagoveštava tragediju nastalu usled nemara lekarskog osoblja. Ipak, i znak nade da će osećaj majčinske ljubavi zadobiti i svoju formu realnosti, a ne samo u snovima koje su majke nestalih beba nekad sanjale i nikad ostvarile.

 

mural-nestalim-bebama

Mural nestalim bebama, fotografija: FoNet (Božana Pavlica)

 

Ulicu Vojvode Dobrnjca na Dorćolu sada upotpunjuje Mural nestalim bebama, i iako u svojoj umetnosti krije izuzetno tužne priče, svojom lepotom stavlja akcenat na neretko zaboravljene ili uopšte ne izgovorene probleme u državi, ali i šire. Upravo zbog toga, udruženje “Nestale bebe Beograda”, na čelu sa Dušankom Bužanin, skreće pažnju i poziva sve roditelje da se oglase, pa čak i da budu direktni razotkrivanjem tužne istine – da, bebe nestaju iz porodilišta i ne, to nažalost nije ni retkost ni slučaj jedan u milion.

 

Velikodušnu inicijativu, koja je sada ovekovečila nešto zaista tragično nečim zaista lepim, podržala je Evropska unija poklonivši novac za izradu Murala nestalim bebama. Pored toga, udruženje je pokrenulo i peticiju kojom bi sve EU institucije bile deo kampanje koja glasno podseća javnost na svu nestalu ili ukradenu decu, pružajući (ne)ostvarenim roditeljima podršku, ali i bilo kakvo razjašnjenje i tačku na misteriju koja proganja i čiji se agresivni okovi nikad sasvim ne uklone.

 

Ukoliko u poslednjih nekoliko dana niste prošetali Dorćolom ili povedeni sopstvenim razmišljanjima niste uočili novi mural koji ga krasi – podignite glavu i uperite oči u Mural nestalim bebama. Čujete li plač koji odjekuje ulicom?

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište