fbpx

header

Matine žurka: Fabrika poezije u Muzeju Jugoslavije

U četvrtak, 16. juna, održaće se matine žurka “Fabrika poezije” u Muzeju Jugoslavije (Mihajla Mike Jankovića, 6), sa početkom u 17 časova.

 

Sezona uživanja u muzejskom parku skulptura zvanično počinje žurkom na kojoj ćete imati priliku da uživate u prelepom ambijentu, dobroj muzici ali i poeziji.

 

Iz fabrike poezije sveže je izašla knjižica koja okuplja autorske poetske materijale učesnika radionice, Mesto pesnika u radničkom stroju, održane u okviru, nedavno okončane, izložbe O fabrikama i radnicima.

 

Publikaciju čine pesme i opservacije: intimna i društvena svedočanstva o pozicijama savremenih/nekadašnjih pesnika i radnika, materijali nastali kao posledica diskusija i poigravanja, pre svega sa arhivskim tekstovima i poezijom radnika.

 

Urednica publikacije je Maša Seničić, koja je osmislila i vodila radionicu, a zastupljeni autori su Tamara Urošević, Stojan Simijonović, Anđela Milinković, Nevena Paunović, Dunja Ožegović, Isidora Petrović i Jelena Medan.

 

Na tragu razmišljanja o proizvodnji poezije i pesniku kao radniku, podjednako koliko i o radniku-pesniku, na samom događaju biće postavljen poligon za poeziju – doslovna mala fabrika poezije – u okviru koje će biti moguće proizvesti pesmu u papirnom obliku.

 

Zajedno sa učesnicima radionice, inicijator ovog proizvodnog poduhvata je i Viktor Vejvoda, član Kolxoz kolektiva, češki umetnik posvećen pitanjima ekologije potrošnje, vrednosti i improvizacije.

 

Koristeći tehniku termalne štampe, koja podstiče brzinu i kolaboraciju u produkciji, svi zainteresovani su dobrodošli da se pridruže i na otvorenom stolu doprinesu pravljenjem originane pesme ili poezije od nađenih/arhivskih tekstova.

 

Za muziku je, ovoga puta, zadužen Ivan Zupanc koji će birati muziku inspirsanu radom, radničkim pravima i pozicijom radnika u savremenom društvu.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište