fbpx

header

Kulturni događaji u Beogradu od 18. do 24. jula

Izložba „Vilerovi gobleni – slike iglom islikane”

Novi kulturni događaji su pred nama u nedelji od 18. do 24. jula. Donosimo vam naše favorite.

 

Slikanje u venčanici pored semafora

 

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (Knez Mihailova 6) u toku je izložba „Wedding Balls“ Nele Milić, koja obuhvata fotografije i priče dvanaest žena koje nisu izabrale da se udaju za mladoženje, već su iz određenih razloga ostale same, ali su obible venčanice i fotografisale pored semafota, saobraćajnog znaka ili poštanskog sandučeta. Na izložbi saznajte njihove razloge zašto su izabrale da ostanu same.

 

Slikajte ljude i pišite ono što govore

 

U Galeriji Artget (Trg republike 5/1) možete pogledati izložbu grupe “Jednostavno rečeno” pod nazivom „Jutro naše zore-tražeći fabriku, otkrili smo grad!“. Ova nesvakidašnja grupa traga za pričama o kulturnom i industrijskom nasleđu, pa nema sumnje da su prikupljeni narativi, fotografije, video i audio zapise, razgovari sa ljudima, parvo blago jedne životne sredine, u ovom sličaju njihovog Priboja. Uzgred rečeno, njihov rad, odnosno izložba „Jutro naše zore-tražeći fabriku, otkrili smo grad!“ može vas inspirisati da i vi uradite neke slične, sjajne stvari ukoliko ste ljubitelj ljudi i njihovog okruženja u određenoj sredini.

 

Jednoga dana ću ti nedostajati

 

U galeriji Podroom (Tr republike 5/-1) u toku je “One Day You Will Miss Me”, samostalna izložba Julije Gajsbaher, kustosa Thomasa Likeca – kritička refleksija na smanjivanje javnog prostora, koji utiče na izgled jednog grada i otvara brojna pitanja za društva u krizi. Kao primer tvorci ove postavke uzimaju projekat Beograd na vodi. Otkrijte zašto…

 

U snu se rešavaju problem na javi

 

Odlazak u Dom omladine Beograd (Makedonska 22), da pogledate izložbu “31 san”, autorke Đurđe Grčević, zanavek će vam ostati u sećanju, verovatno zato što se postavka bavi večnom temom. Projekat “31 san” predstavlja sponu između jave i sna. Mnogi bi rekli da to nije toliko važno, jer ustajanjem počinje novi život, a kad zaspimo krećemo u drugi. I ti životi se razlikuju, ali suzapravo prepliću. Svi mi u snovima razvrstavamo dešavanja iz budnog života.

 

Godina Nikole Dobrovića u SANU

 

Nećete pogrešiti i ako u Galeriji SANU (Knez Mihilova 35) pogledate izložbu u Galeriji SANU, Naime, povodom 125 godina od rođenja akademika Nikole Dobrovića (1897-1967) 2022. je proglašena godinom ovog srpskog, pa i srednjoevropskog arhitekte i urbaniste, a time je realizovana monografska izložba o Dobrovićevom životu i delu.

 

Kula u Skadarliji

 

U Kući Đure Jakšića (Skadarska 34) u toku je izložba akvagrafija “Akvature i Beogradine” Duška Miloševića, arhitekte, slikara i pisca. Poslednjih nekoliko godina Duško je postigao veliki uspeh svojim cikljusom akvagrafija pod nazivom “Kule i gradine” o čemu smo više puta pisali. Tema ove nove izložbe je arihitektura prikazana kroz akvarel, ovoga puta sa posebnim akcentom na beogradske motive.

 

Sećanja

 

U Galeriji grafičkog kolektiva (Dagoslava Jovanovića) u toku je Majska izložba grafike 2022, u Prodajnoj galeriji “Beograd” (Kosančićev venac 12) izložba Jadranke Protić “Erhemera/Monochromes”, a u Galeriji RTS dve izložbe – “Kozara 1942 – Bosanskogradiški srez” i “Sećanje na jugoslovenske umetnike”.

 

Žene Balkana

 

U Narodno muzeju Srbije možete pogledati osnovnu postavku koja se tiče kulture umetnosti iz prošlosti teritorije Srbije i šireg regiona od praistorije do 20. veka. Pos vogom ove ustanove, u Velikoj galariji, u toku je izložba „Femina Balcanica: mater, matrona, augusta, dea. Žene na Balkanu u antičko doba“.

 

U Konaku kneginje Ljubice je stalna postavka “Enterijeri beogradskih kuća 19. veka. U toku radnog vremena možete obići Spomen-kuću Ive Andrića, Muzej Jovana Cvijića, Arheološko nalazište Vnča, Muzej Paje Jovanovića i Muzej banjičkog logora.

 

Od konca, preko posvete, pa do poštanske markice

 

U Etnografskom muzeju u toku su dve izložbe – “Vilerovi gobleni – slike iglom islikane” i “Ja nosim vas, vi nosite mene”, koja čini zbirku obuća iz Etnološke zbrke Muzeja Vojvodine.

 

U Muzeju nauke i tehnike u toku je izložba “Galerija 51 – Vernisaž – Umetnička dela iz zbirki muzeja nauke i tehnike”, koja obuhvata trideset odabranih dela likovne umetnosti.

 

U okviru ovog muzeja, u Odeljenju Muzeja Srpskog lekarskog društva, u toku je izložba “Prva varoška bolnica”, posvećena prvoj varoškoj bolnici, sadašnjoj zgradi Srpskog lekarskog društva u Beogradu. Tu je i stalna postavka – Medicina Srbije kroz vekove.

 

Osvežite sećanje na legendarnog glumca na izložbi “Mihailo Janketić – Pozorišna posveta“ u Muzeju pozorišne umetnosti.

 

U Muzeju afričke umetnosti pored stalne postavke “Umetnost zapadne Afrike iz zbirke Pečar”, ne propustite vođenje kroz tematsku izložbu “Reflect #2 – fragmenti, fragilnosti, sećanja”.

 

U Istorijskom muzeju Srbije u toku je fantastična izložba “Od bidermajera do Mediale – slikarstvo 19. I 20. veka„.

 

Ako ste ljubitelj poštanskih markica, pravo mesto za vas je PTT Muzej, u kom je izložba alžirske filatelije.

 

 

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište