fbpx

header

Izvođenje stihova Kristine Roseti na filmu

poezija-Kristine-Roseti-SKC-2022

Ciklus „Izvođenje poezije na filmu“ održava se u Studentskom kulturnom Centru (SKC). Ovog puta će se raditi analiza stihova Kristine Roseti, dok su predavači Tijana Savatić i Stevan Vuković.

 

Predavanje i razgovor biće održani 21. juna sa početkom u 19 časova. Akcenat će biti na analizi inserata iz filmova.

 

Uloge koje poezija Kristine Roseti ima u filmovima je velika. Mogu se detektovati u rasponu od povlačenja jasne crte razlikovanja muških i ženskih rodnih uloga. To je u noaru „Poljubi me smrtonosno“ Roberta Oldriča iz 1955. godine. Preko razjašnjavanja snage ljubavi, kao osnovne motivacije protagonistkinje u filmu „Suvenir“ Joane Hog iz 2019. godine. Može se definistati i kao stvaranja napetosti u kontrapunktu sa surovom scenom lova u filmu „Lov“ Tomasa Vinterberga iz 2012, pa sve do odvraćanja policije u filmu „Hugo“ Martina Skorcezea iz 2011. godine.

 

Ovom prilikom biće izbegnuti mnogi filmovi koji samo u nekim replikama aludiraju na stihove. Iako ih u stvari ima mnogo više od onih koji ih direktno citiraju, kao i oni koji interpretiraju njenu prozu, to jest njenu „Pijacu goblina“, na primer.

 

Akcenat je stavljen na snagu emocija koju njeni stihovi sadrže i načine na koji se ona koristi da podstakne dinamiku neke konkretne filmske naracije, pa čak i inicira preokret u dramaturškom smislu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište