fbpx

header

Istražite istoriju i umetnost Dedinja

Poznato je da Dedinje nije samo istorijski, već i jedan od najatraktivnijih delova Beograda. Prostire se na padinama Topčiderskog brda i pripada opštini Savski venac.

 

Širenje naselja počinje posle Prvog svetskog rata i nastavlja se tokom izgradnje Kraljevskog kompleksa porodice Karađorđević od 1924. do 1936. godine. Mnogi imućni Beograđani: industrijalci, bankari, trgovci, političari počinju da grade luksuzne vikendice, a na kraju i prave porodične vile.

 

Na Dedinju se nalazi Titov mauzolej koji je deo Muzeja istorije Jugoslavije i posleratno stambeno naselje.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Selena (@selena_herself)

 

Na ovoj turneji posetioci će se upoznati sa istorijom Dedinja i specifičnostima arhitekture vila iz perioda Kraljevine Srbije, kao i iz perioda komunizma. Pored toga, posetioci će imati priliku da obiđu Galeriju-Legat Petra Lubarde sa vodičem.

 

Galerija-Legat Petra Lubarde nalazi se u vili izgrađenoj između dva svetska rata i obuhvata jednu od najznačajnijih zbirki Lubardinih slika. Slikar Petar Lubarda (1907-1974) bio je jedan od najprepoznatljivijih jugoslovenskih umetnika i simbol posleratne Jugoslavije. Posetioci će imati priliku da vide Lubardina dela iz njegove zrele faze i steknu uvid u njegov opus.

 

Od ostalih njegovih slika, tu je čuvena slika Boj za Kosovo – koja je naslikana u preko trideset varijanti, Čovek i zveri, još jedna poznata slika u nekoliko varijanti i Zatvorenik, najstarija slika iz zbirke iz 1942. godine, nastala tokom zatvorskih dana umetnika u nemačkom koncentracionom logoru.

 

Legat sada sadrži 27 originalnih slika, 9 crteža, vredan nameštaj, kao i Lubardine i lične stvari njegove supruge.

 

U subotu, 14. maja, sa početkom u 11 časova, organizuje se turistička tura po jednom od najprestižnijih naselja glavnog grada Srbije – Dedinje.

 

OVA PEŠAČKA TURA UKLjUČUJE:

 

-arhitekturu Dedinja (predratne i posleratne vile, muzeji, javne i bivše stambene zgrade, manastir) + skriveni dragulji

 

– vođenje (oko 30-40 minuta) kroz Zaostavštinu jugoslovenskog umetnika Petra Lubarde

 

Pešačka tura traje 2 i po sata, ulaznice koštaju 10 evra plus 200 dinara (po osobi). Mesto okupljanja: stanica gradskog prevoza ispred Muzeja istorije Jugoslavije (MIJ). Komuniciraće se na engleskom jeziku.

 

Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem mejla:  stillinbelgradetours@gmail.com. Ukucajte svoje ime i prezime i broj gostiju sa njihovim imenima i prezimenima. Broj učesnika je ograničen.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište