fbpx

header

„Grain“ i „The Angy Bat“: Razgovori sa izdavačima foto-knjiga

grain-foto-knjige-bpm-2022

U četvrtak, 17. maja, će u UK Padobrod, udruženje „Grain“ organizuje razgovor o foto-knjigama. Razgovor počinje u 15.30 časova.

 

Udruženje „Grain“ je osnovano u Beogradu 2015. godine. Poseban akcenat su stavili na promociju, razvoj i produkciju autorske dokumentarne fotografije. One su bazirane na društveno i socijalno angažovanoj formi. U organizaciji udruženja „Grain“ organizovano je više autorskih izložbi i objavljeno nekoliko foto-knjiga.

 

Neke od njih su:

 

Igor Čoko i njegove četiri foto-knjige u izdanju ove kuće: „Subverzivna estetika ulice“ (2017), „Karaburma moj geto“ (2019), „Living behind bars“ (2020) i „Štekovi“ (2021).

 

„Subverzivna estetika ulice“ – iz perspektive vizuelnog antropologa koja dočarava turbulentnu borbu velegrada i palanke do posljednje kapi znoja.

 

„Karaburma moj geto“ – Beogradski bronks, Mala Kolumbija, vizuelna estetika ulice, kraja nemirnog duha u novom, dopunjenom reizdanju na povećanom broju strana.

 

„Living behind bars“ – Priča o životu osuđenika iza rešetaka beogradskog Ce zea, izdanje na engleskom jeziku, originalne knjige objavljene 2016.

 

„Štekovi“ – Priča o migrantima na proputovanju kroz Beograd tokom 2015-21. godine i njihovom boravku u svim zamislivim i nezamislivim oblicima pacovskih rupa, skloništa, štekova, na putu ka EU.

 

Imre Szabo i foto-knjiga „Godine zapleta“ (2021)

 

Udžbenik na temu naše propasti od Kosova, Hrvatske, Bosne i opet do Kosova. Lekcije iz kojih ništa nismo naučili. Remek djelo doajena novinske i dokumentarne fotografije.

 

Neven Grujić i foto-knjiga „JHaria Burning“ (2022)

 

Dirketan prenos iz jednog od najvećih i najzagađenijih rudnika u Indiji i na planeti. Kada vidite ove prizore, poželićete da odete u Bor na odmor. Bez zajebancije.

 

Miloš Stošić i knjiga „Ljudi govore“ (2022)

 

Neću te opsovati glasno, natjeraću te da pročitaš ovu knjigu misli iscrtanih po zidovima u kojima se krije sav vorteks ludila mozgova ovdašnjeg stanja svijesti. Istorijska knjiga u najavi.

 

Miloš Cvetković i foto-knjiga „Bilo jednom na Azurnoj obali“ (2022)

 

Jednom davno, bio jedan naizgled slobodan svijet i mi kao narod dio njega. Bez cenzure, direktno iz mase, legendarni Cvele početkom osamdesetih bilježi svojim aparatom slobodu, dekadenciju i hedonizam Azurne obale kroz festival u Kanu i veliku nagradu Monte Karla, trke formule 1. Istorijska čitanka u pauzi nadolezeće knjige o Bosni nakon koje vam zaista neće biti dobro.

 

Nemanja Ledenski i foto-knjiga „Sirovi rezovi“ (2021)

 

Ako neka knjiga opisuje brutalnost ulice, onda je to Nemanjino remek djelo. Izmaknuta iz okova prestolnice, vjerno dočarava garež i sirovu neposrednost života provincije, udara među rogove i ispod pojasa. Brutalno reže po očima.

 

Izdavačka kuća „The Angry Bat“

 

U petak, 20. maja, u okviru Beogradskog meseca fotografije, biće organizovan razgovor sa izdavčkom kućom „The Angry Bat“. Razgovor počinje u 16 časova.

 

the-angry-bat-grain-foto-knjige-bpm-2022

The Angry Bat

 

„The Angry Bat“ je izdavačka kuća i štamparija koju je osnovao slovenački fotograf Matej Sitar 2012. godine. Ova kuća je izdavački pečat Sitara.

 

Prezentacija će se fokusirati na izdanja izdavačke kuće, tok rada. Biće priče i o mariborskoj nagradi za foto-knjigu, koju „The Angry Bat“ organizuje na dve godine.

 

Cilj kuće je da objavi što je više moguće ograničenih izdanja foto-knjiga. Ova izdavačka kuća se trudi da obraduje ljubitelje knjiga koji cene nezavisna štampana umetnička izdanja odličnog kvaliteta.

 

Ova razgovora će se voditi na engleskom jeziku.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište