fbpx

header

EkoKultura: Serijal „IG LIVE“ razgovora

EkoKultura je novi format koji Kulturni centar Beograda realizuje u saradnji sa platformom F.fm – koja se preko četiri godine bavi edukacijom na temu održivosti.

 

Novi format se, fokusira na ekološko-umetničke prakse u cilju postizanja kontinuiteta u razgovoru o brojnim ekološkim pitanjima.

 

Klimatske promene, zagađivanje reka i okeana, deforestacija, gubitak biodiverziteta… Problemi sa kojima se čovečanstvo današnjice suočava nisu novi. Naučnici kroz brojne radove već decenijama upozoravaju da nešto nije u redu sa načinom na koji se ophodimo prema planeti, međutim problem jeste razumljivost informacija, ali i nezainteresovanost da se one potraže. Ukoliko naučni rad nije dovoljan da nas zainteresuje, to će učiniti popularna književnost, pozorište, filmovi i drugi mediji.

 

EkoKultura IG LIVE ima za cilj da publici predstavi sponu između ekologije i umetnosti, te kroz popularan pristup osvesti brojne ekološke probleme o kojima se kod nas ređe priča.

 

Svakog poslednjeg dana u mesecu snimaće se uživo epizoda koja će biti dostupna za gledanje na društvenim mrežama Kulturnog centra Beograd i F.fm platforme. Publika će biti u mogućnosti da upozna pojedince iz različitih umetničkih sfera koji ili rade na održiv način ili se svojim radom bave edukacijom o ekološkim problemima ili rešenjima.

 

Pored informisanja publike, ideja je da se kroz ovaj serijal razgovora motiviše i druge umetnike da promisle svoje prakse. Takođe će dobiti i konkretne savete kako da svojim ponašanjem svet učine boljim mestom za život. Prva epizoda je planirana za 31.05. u 12.00.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by F.fm (@ffm_platforma)

 

Najnovija istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu kažu da je 53% građana Srbije zabrinuto u vezi problema klimatskih promena i ekološkog zagađenja. Jasno je da iz masovnog proekološkog ponašanja izostaje: recikliranje, uredno odlaganje smeća, smanjenje korišćenja plastike, štednja u potrošnji vode i struje, izbegavanje korišćenja ličnog prevoza… Ljudi nisu dovoljno informisani, niti motivisani da menjaju svoje navike.

 

Ideja ovog IG LIVE-a jeste da upravo motiviše kroz predstavljanje dobre ekološke prakse, inspirativnih pojedinaca iz sveta umetnosti – knjževnih autora, producenata, kritičara, glumaca, performera, fotografa… Da se pokrene publika, a tema ekologije predstavi kao nova navika, što u kulturi konzumacije sadržaja na mrežama, u umetničkom radu i u životima svih nas.

 

Autorka i voditeljka EkoKultura razgovora je Dunja Jovanović, specijalistkinja za komunikacije, direktorka F.fm platforme i autorka i voditeljka jednog od najpopularnijih domaćih podkasta – F.fm podkast. Organizatorka je i Dana održive mode koji ima za cilj da podigne svest o problematičnim ekološkim i etičkim poslovim praksama unutar modne/tekstilne industrije, kako u svetu, tako i na lokalu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište