fbpx

header

„Duh istoka“ i cvetanje japanske trešnje u Botaničkoj bašti

duh-istoka-sakura-botanicka-basta-2022

Manifestacija „Duh istoka“ svečano je otvorena u subotu, 16. aprila u 13 časova u Botaničkoj bašti „Jevremovac“.

 

U periodu kada su japanske trešnje u punom cvetu, Botanička bašta je pripremila bogat program. U okviru programa biće predstavljene izložbe, recitovanja poezije, predavanja i radionice u duhu tradicije i kultura dalekog istoka.

 

Manifestaciju je svečano otvorio Nj.E. gospodin Kacumata Takahiko, ambasador Japana. U ime institucije domaćina su se obratili upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte „Jevremovac“ Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Gordana Subakov Simić. Nakon ceremonije otvaranja usledilo je čitanje poezije članova haiku sekcije Udruženja književnika Srbije i članova Haiku kluba „Šiki“.

 

 

Tokom manifestacije na platou ispred staklene bašte će biti izloženi odabrani bonsai primerci Vladimira Nešića. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa ovom jedinstvenom tehnikom i da uživaju u reprezentativnim stablima. Neka od stabala su stara i više decenija i vrlo retko se javno izlažu.

 

Pored staklene bašte će biti izložene i jedinstvene keramičke posude za čaj Radenka Adnađa, samostalnog umetnika, člana ULUPUDS-a.

 

U nekoliko termina će biti organizovane demonstracije čajne ceremonije koje će posetiocima omogućiti da se upoznaju sa tradicionalnim načinima pripreme i posluživanja čaja. Čajne ceremonije će voditi Milijana Vujaklija, čajni edukator i član EDOSENKE škole japanske čajne ceremonije.

 

Tokom trajanja programa će biti organizovana i brojna predavanja, radionice i demonstracije borilačkih veština. Detaljan program je istaknut na društvenim mrežama Botaničke bašte „Jevremovac“.

 

Najlepše vreme za posetu Japanskom vrtu Botaničke bašte je upravo u periodu kada je japanska trešnja, sakura, u punom cvetu. Posetioci mogu da uživaju u različitim hortikulturnim formama japanske trešnje i njenim raskošnim cvetovima koji, nažalost, izuzetno kratko traju.

 

Japanski vrt od 2004. godine predstavlja jedinstvenu oazu koja na najlepši način približava duh istoka svim posetiocima. Određene biljne vrste u japanskim vrtovima imaju posebnu simboliku. Trešnje se smatraju simbolom mladosti, lepote, proleća i ljubavi.

 

 

Prijave za predavanja i odabrane radionice su moguće na broj telefona 064 823 7919 i preko društvenih mreža.

 

Cena ulaznice za sve programe je 300 dinara za odrasle, 150 dinara za decu od 7 do 17 godina i studente fakulteta koji nisu u sastavu Univerziteta u Beogradu (uz indeks). Ulaz je slobodan za decu do 7 godina, studente Univerziteta u Beogradu, trudnice i osobe sa posebnim potrebama.

 

Manifestacija „Duh istoka“ održava se od 16. do 21. aprila.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište