fbpx

header

„Duh istoka“ i cvetanje japanske trešnje u Botaničkoj bašti

duh-istoka-sakura-botanicka-basta-2022

Manifestacija „Duh istoka“ svečano je otvorena u subotu, 16. aprila u 13 časova u Botaničkoj bašti „Jevremovac“.

 

U periodu kada su japanske trešnje u punom cvetu, Botanička bašta je pripremila bogat program. U okviru programa biće predstavljene izložbe, recitovanja poezije, predavanja i radionice u duhu tradicije i kultura dalekog istoka.

 

Manifestaciju je svečano otvorio Nj.E. gospodin Kacumata Takahiko, ambasador Japana. U ime institucije domaćina su se obratili upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte „Jevremovac“ Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Gordana Subakov Simić. Nakon ceremonije otvaranja usledilo je čitanje poezije članova haiku sekcije Udruženja književnika Srbije i članova Haiku kluba „Šiki“.

 

 

Tokom manifestacije na platou ispred staklene bašte će biti izloženi odabrani bonsai primerci Vladimira Nešića. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa ovom jedinstvenom tehnikom i da uživaju u reprezentativnim stablima. Neka od stabala su stara i više decenija i vrlo retko se javno izlažu.

 

Pored staklene bašte će biti izložene i jedinstvene keramičke posude za čaj Radenka Adnađa, samostalnog umetnika, člana ULUPUDS-a.

 

U nekoliko termina će biti organizovane demonstracije čajne ceremonije koje će posetiocima omogućiti da se upoznaju sa tradicionalnim načinima pripreme i posluživanja čaja. Čajne ceremonije će voditi Milijana Vujaklija, čajni edukator i član EDOSENKE škole japanske čajne ceremonije.

 

Tokom trajanja programa će biti organizovana i brojna predavanja, radionice i demonstracije borilačkih veština. Detaljan program je istaknut na društvenim mrežama Botaničke bašte „Jevremovac“.

 

Najlepše vreme za posetu Japanskom vrtu Botaničke bašte je upravo u periodu kada je japanska trešnja, sakura, u punom cvetu. Posetioci mogu da uživaju u različitim hortikulturnim formama japanske trešnje i njenim raskošnim cvetovima koji, nažalost, izuzetno kratko traju.

 

Japanski vrt od 2004. godine predstavlja jedinstvenu oazu koja na najlepši način približava duh istoka svim posetiocima. Određene biljne vrste u japanskim vrtovima imaju posebnu simboliku. Trešnje se smatraju simbolom mladosti, lepote, proleća i ljubavi.

 

 

Prijave za predavanja i odabrane radionice su moguće na broj telefona 064 823 7919 i preko društvenih mreža.

 

Cena ulaznice za sve programe je 300 dinara za odrasle, 150 dinara za decu od 7 do 17 godina i studente fakulteta koji nisu u sastavu Univerziteta u Beogradu (uz indeks). Ulaz je slobodan za decu do 7 godina, studente Univerziteta u Beogradu, trudnice i osobe sa posebnim potrebama.

 

Manifestacija „Duh istoka“ održava se od 16. do 21. aprila.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Majsl Teler
Od štrebera do zavodnika: Kako je Majls Teler ukrao ženska srca u hit filmu “Top Gan – Maverik”
The-Real-McKenzies-Zappa-Barka-2022
The Real McKenzies na Zappa Barci
ellen-allien-barutana-2022
Berlinska tehno zvezda Ellen Allien u Barutani
wine-platz-fest-2022
Beogradska nedelja vina i Wine Platz Fest
dokumentarna-serija-o-kevinu-spejsiju-2022
Snima se dokumentarac o Kevinu Spejsiju

Pozorište