Digitalni Muzej grada Beograda

header

„Digitalni Muzej grada Beograda“ – aplikacija koju jedva čekamo

digitalni-muzej-grada-beograda

Beograđani i gosti grada će od marta 2022. godine biti u prilici da uz pomoć aplikacije, na različitim lokacijama u prestonici vide značajne istorijske eksponate koje čuva Muzej grada Beograda i saznaju nešto o njima.

 

Projekat „Digitalni Muzej grada Beograda“ će kroz aplikaciju proširene stvarnosti na savremen i inovativan način prikazati javnosti značajne eksponate koje čuva Muzej grada Beograda i približiti joj bogatu istoriju Beograda.

 

Muzikom kroz muzej: Koncert Milice Tegeltije i Luke Ignjatovića

 

Pomoću aplikacije, putem telefona ili tableta, korisnici će moći da dožive interakciju sa virtuelnim eksponatima na različitim lokacijama u gradu.Tehnologija proširene stvarnosti omogućiće im da vide stvarnost obogaćenu kulturnim sadržajima i multimedijalnim informacijama, odnosno da saznaju nešto više o istoriji Beograda i vide predmete kao što su Makrinova glava iz Antičkog doba, Mini novčić iz gvozdenog doba ili da sretnu mamuta, fosile i Vinčansku figurinu iz praistorije na ulicama Beograda.

 

digitalni-muzej-grada-beograda

digitalni-muzej-grada-beograda

 

Na stepeništu ispod Brankovog mosta, moći će da se vide mamut i maketa prvog električnog tramvaja u Beogradu. Кod Кapije Кarla VI na Кalemegdanu, uz pomoć aplikacije moći će da se vide planovi Beograda iz 17. i 18. veka, a kod Česme Mehmed-paše Sokolovića Beogradsko četvorojevanđelje.

 

Top lokacije za kupovinu polovnih knjiga: Beograd je jedna velika biblioteka

 

Na zgradi Narodne banke aplikacija će nam prikazati Portret kraljice Marije Кarađorđević Paje Jovanovića iz 1929. godine, a na zgradi SANU-a Кosovka devojka Uroša Predića iz 1919. godine. Bista cara Makrina moći će da se vidi na zgradi Filozofskog fakulteta na Studentskom trgu, a još jedna slika Paje Jovanovića, Кrunisanje cara Dušana, na Terazijama u prolazu Bezistan.

 

 

Osnova koncepta je digitalizacija i virtuelni izlazak sadržaja iz zbirke Muzeja grada Beograda u javni prostor, kreiranje interaktivne postavke i predstavljanje eksponata u proširenoj i virtuelnoj stvarnosti kroz upotrebu novih medija i inovativnih rešenja za promociju kulturnog nasleđa Beograda.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište