fbpx

header

„Delikatesni ponedeljak“ u znaku Persijske Nove godine

Delikatesni ponedeljak

Iako kalendarska Nova godina za većinu naroda počinje 1. januara, pojedine kulture se nisu sinhorinizovale sa tim, pa na primer iranski narodi početak nove godine proslavljaju sa tri meseca zakašnjena.

 

U Kulturnom centru Grad 21. marta održaće se “Delikatesni ponedeljak” u znaku Persijske Nove godine, poznatije kao Nowruz, koji počinje od 18 časova.

 

U pitanju je solarni kalendar koji se danas koristi u Iranu i Avganistanu. Počinje svake godine na prolećnu ravnodnevicu precizno određenu astronomskim osmatranjima iz Teherana i Kabula, što ga čini preciznijim od gregorijanskog kalendara, ali je i teže odrediti kada će biti neki određeni datum.

 

Nowruz vodi poreklo iz zoroastrizma , a ovaj praznik proslavljaju svi iranski narodi, ali i narodi koji su usko vezani za njihovu kulturu.

 

Cele nedelje, pre samog praznika, porodice pripremaju prostor za Sofre Haft-Seen, koju ćete ovoga puta imati priliku da vidite upravo u KC Gradu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kulturni centar GRAD (@kcgrad)

 

Ovo je postavka predmeta koji simbolizuju različite nade u novoj godini. Iako tu postoje i neke varijacije na temu, ovo je sedam predmeta koji su skoro uvek prisutni:

 

– Sabze (سبزه) – mlada pšenica
– Sombol (سنبل) – zumbul
– Seke (سکه) – novčići

 

Ukoliko želite da vidite kako druge kulture i narodi proslavljaju početak Nove godine, ne propustite „Delikatesni ponedelja“ u KC Grad.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište